Po izključitvi Marjana Podobnika še nekaj izstopov

Iz stranke SLS izstopajo Jakob Presečnik, Stanislav Brenčič in Janez Podobnik – Ni izrednih razmer, zagotavlja Zidanšek

Objavljeno
29. avgust 2016 20.30
25.2.2013 Ljubljana, Slovenija. Novinarska konferenca predsednika SLS in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava ter podpredsednika SLS in ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča ob odstopu z ministrskega položajaFOTO:
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – »Nič ne bom napovedal. Vzel si bom nekaj časa za razmislek,« nam je nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik odgovoril, ali se bo po izključitvi iz SLS pridružil kakšni drugi stranki.

Za izključitev Marjana Podobnika so včeraj glasovali štirje člani razsodišča, eden je bil proti. Odločitev je dokončna, je na centrali SLS povedala direktorica stranke Tadeja Romih. Predsednik stranke Marko Zidanšek pa je poudaril, da je s tem z vratu SLS snet mlinski kamen in da bo stranka lahko zadihala s polnimi pljuči.

Marjan Podobnik odločitve razsodišča ne namerava izpodbijati. Strankino razsodišče je odločanje o izključitvi Podobnika začelo že v petek, a so glasovanje preložili, da bi pridobili dodatno mnenje statutarno pravne komisije.

Popoldne že prvi izstopi

Včeraj so glasovali korespondenčno, rezultat je novinarjem razglasila Romihova, predsednika razsodišča župana Slovenskih Konjic Mirana Gorinška pa ni bilo. Zaradi izključitve Marjana Podobnika v stranki ni in ne bo izrednih razmer, je položaj pojasnil Zidanšek. A izključitvi so v nekaj urah sledile napovedi izstopov. »Z današnjim dnem bom izstopil,« nam je povedal nekoč minister in pozneje vodja poslanskega kluba SLS Jakob Presečnik in dodal: »Ne strinjam se takšnimi postopki. Ne gre le za Marjana Podobnika.« Izstop je napovedal tudi nekdanji predsednik državnega zbora Janez Podobnik, Marjanov brat. Pa tudi nekdanji poslanec Stanislav Brenčič. O izstopih je Marjan Podobnik dejal, da je zadnje tedne te, ki zdaj izstopajo, pozival, naj se borijo znotraj stranke, a so mu po izključitvi povedali, da nimajo kaj iskati v stranki, ki postaja nasprotju tistemu, za kar si prizadevajo.

Gregor Golobič, Nikola Damjanić in Majda Širca v Cankarjevem domu med čakanjem na rezultate. Foto: Matej Družnik/Delo

Kravje kupčije z Janšo

Zidanšek je, ko je izključitev predstavil javnosti, dejal, da ima v stranki močno podporo, ker se ne gre zakulisnih iger in se v ozadju ne pogovarja s predsedniki drugih strank, denimo z Janezom Janšo. S tem je spomnil na začetek spora junija ob volitvah predsednika kmetijsko-gozdarske zbornice, ko je bil za predsednika zaradi Podobnikovih dogovarjanj z Janšo mimo vodstva SLS izvoljen Cveto Zupančič, in ne Peter Vrisk, ki ga je podpiral Zidanšek. Zupančič in Vrisk sta državna svetnika, oba spadata k SLS. »Dokazano je v ozadju šlo za kravje kupčije,« je Podobnikovo dogovarjanje z Janšo komentiral Zidanšek.

Ko je bil Podobnik na vrhu

Marjan Podobnik je SLS vodil od leta 1992 in kot predsednik leta 1996 s 19,38 odstotka dosegel najboljši volilni rezultat v zgodovini SLS. Po teh volitvah je sestavil vlado z relativnim zmagovalcem predsednikom LDS Janezom Drnovškom, v kateri je bil podpredsednik do leta 2000. Podobnikova kariera na vrhu SLS se je končala z združitvijo SLS in SKD, ko je bil za predsednika združene stranke izvoljen že pokojni Franc Zagožen. Z združitvijo je nastala po številu poslancev najmočnejša stranka, ki je z Andrejem Bajukom prevzela tudi izvršno oblast, Podobnika ni bilo med ministri. Ena prvih potez Bajukove vlade je bila, da so Podobnika imenovali za šefa uprave Telekoma. Na volitvah po teh preobratih je združena SLS + SKD zbrala manj kot desetino vseh glasov in iz največje spet postala ena manjših strank.

Na volitvah pred dvema letoma je SLS za nekaj sto glasov izpadla iz državnega zbora, a pred tem so na evropskih volitvah dobili evropskega poslanca Franca Bogoviča, ki je Podobnikovo izključitev podprl.

Dobro so se izkazali tudi na zadnjih lokalnih volitvah: imajo največ županov (31), na volitvah občinskih svetnikov v večjih občinah (s proporcionalnim sistemom) pa je SLS s skoraj 8,5 odstotka dosegla četrti najboljši rezultat ter prehitela Desus in NSi. Na moč kaže tudi bilanca stranke, ki je bila lani z več kot pol milijona evrov prihodkov tako rekoč izenačena z NSi in krepko pred koalicijo strank ZL, stranko Alenke Bratušek ali PS Zorana Jankovića.