Po Janku Vebru bo DZ predsedoval Milan Brglez

SMC za predsednika državnega zbora predlaga Milana Brgleza. Njegova izvolitev ni negotova.

Objavljeno
31. julij 2014 23.11
uho*dr. Milan BRGLEZ
Anže Božič, Mo. H., notranja politika
Anže Božič, Mo. H., notranja politika

Ljubljana − Po nepričakovanem umiku predsednika Desusa Karla Erjavca Stranka Mira Cerarja (SMC) za novega predsednika državnega zbora predlaga Milana Brgleza. Njegova izvolitev ni negotova, saj mu poleg poslancev lastne stranke podporo napovedujejo vsaj še v Desusu, SD in Zaabu.

Brglez je doktor s področja mednarodnih odnosov in podpredsednik SMC. Doslej je predaval na Fakulteti za družbene vede, parlamentarnih izkušenj nima.

Glasovanje o novem predsedniku DZ je tajno, kandidat pa mora zbrati najmanj 46 glasov podpore. SMC, Desus, SD in Zaab imajo v parlamentu skupaj 56 sedežev, izvolitvi naslednika Janka Vebra (SD) pa najverjetneje ne bodo nasprotovali niti v NSi.

Pričakovana potrditev Brgleza koalicijska pogajanja po manevru Erjavca vrača na izhodiščno točko. Podpredsednik SMC naj bi bil namreč v nasprotju s prvakom Desusa trajna rešitev na mestu predsednika hrama demokracije. To pa dosedanjemu zunanjemu ministru Erjavcu na široko odpira vrata, da bo še v tretji zaporedni vladi ohranil funkcijo prvega diplomata. »Predsednik državnega zbora je za predsednikom republike drugi najpomembnejši funkcionar v državi, zato se z neresnimi kandidati verjetno nihče ne bo igral,« je po srečanju s Cerarjem namignil predsednik SD Dejan Židan.

Če bo sedež predsednika parlamenta ohranila zmagovalka volitev, bo druga največja potencialna koalicijska partnerica Desus v nastajajoči vladi namesto doslej predvidenih dveh najverjetneje zahtevala še en dodaten ministrski resor.

Podporniki JJ pred DZ

Petkovo ustanovno sejo bo zagotovo zaznamovalo tudi potrjevanje poslanskih mandatov. Pričakovati je, da bodo mandat potrdili tudi obsojenemu predsedniku SDS Janezu Janši. V nasprotnem primeru so njegovi strankarski kolegi že napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče. Ker ni begosumen, se bo Janša seje lahko udeležil brez spremstva pravosodnih policistov. Pred poslopjem DZ bodo Janšo pričakali podporniki.

Alenka Jeraj, podpredsednica SDS, je za Odmeve povedala, da s predlogom SMC niso seznanjeni in da se bodo o morebitni (ne)podpori odločali pred jutrišnjo ustanovno sejo DZ.