Po sledi gradiv SDV: Arhiv RS junija v beograjske arhive

Minister Uroš Grilc: Ppreučujemo možnost kazensko-pravne obravnave uničenja gradiv SDV v letu 1990.

Objavljeno
03. marec 2014 16.51
Posodobljeno
03. marec 2014 17.03
jer*arhivi
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Skupina šestih strokovnjakov Arhiva RS bo junija obiskala beograjske arhiva in skušala rekonstruirati ključne dokumente nekdanje Službe državne varnosti (SDV), je danes v odgovoru na poslansko vprašanje napovedal minister za kulturo Uroš Grilc.

Po njegovih besedah tudi preučujejo možnost kazensko-pravne obravnave uničenja gradiv SDV v letu 1990.

Grilc je v odgovoru na vprašanje poslanke SDS Alenke Jeraj pojasnil, da bodo zadevo glede kazensko-pravne odgovornosti za uničenje arhivskih gradiv že v naslednjih dneh predali pristojnim organom in jih zaprosili, naj zadevo obravnavajo prednostno. Po njegovih besedah v preteklih 25 letih k temu ni pristopila nobena vlada.

V odgovoru na vprašanje poslanca SDS Vinka Gorenaka pa je Grilc dejal, da pisni dogovor med direktorjema Arhiva RS in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) nalaga, da mora biti najkasneje do 30. junija državnemu arhivu dokončno predano vse gradivo SDV, »tudi tisti tekoči meter gradiva«, ki je še na Sovi. Ustni dogovor med direktorjema pa pravi, da naj bi to gradivo predali že do 15. marca.

Koliko gradiva je bilo uničenega še ni znano

Minister je sicer danes v DZ opozoril, da še vedno ni mogoče odgovoriti na vprašanje, koliko arhiva SDV je ohranjenega in koliko ga je bilo uničenega. Po njegovih besedah pa je dejstvo, da državni arhiv hrani 80.000 tekočih metrov celotnega arhivskega gradiva. Od tega hrani 403,1 tekočega metra arhiva SDV.

Raziskovanje je, tako Grilc, pokazalo, da je SDV, ki je delovala zelo avtonomno, arhivsko gradivo uničevala periodično. Minister je ob tem spomnil na ugotovitev raziskovalke Ljube Dornik Šubelj, da je bilo leta 1967 v SDV uničenega kar dve tretjini gradiva. Do drugega uničenja je prišlo ob koncu leta 1989 in v začetku leta 1990.

Po Grilčevih besedah je rekonstrukcija uničevanja arhiva SDV v določeni meri vendarle mogoča predvsem na podlagi izvirnih evidenc, kot so evidence dosjejev, materialnega arhiva in registriranih tekočih zadev. Minister pričakuje, da bomo v zelo kratkem času prišli ne samo do ocen ampak tudi do dovolj natančnih podatkov, koliko arhiva SDV je bilo uničenega.

Med leti 1989 in 1990 uničena gradiva od leta 1975 do 1990

V letih 1989 in 1990 je bilo uničeno predvsem gradivo s področja notranje problematike, torej gradivo v zvezi z opozicijo enopartijskemu sistemu. Med to je prav gotovo mogoče šteti tudi približno štiri petine vseh odprtih dosjejev nadzorovanih oseb ter dosjejev uslužbencev, sodelavcev in virov SDV, ki je v veliki meri nastajalo v obdobju od leta 1975 do leta 1990, je dejal Grilc. Dodal je, da je od približno 17.000 dosjejev nadzorovanih oseb v Arhivu RS ohranjenih le še 4000 dosjejev.