Po umiku NSi in Zaaba zavili na levo

SD zadovoljna s tretjo verzijo koalicijskega sporazuma. Osnutek vse bliže zahtevam SD in Desusa.

Objavljeno
21. avgust 2014 22.15
Svet stranke SD Dejan Zidan Ljubljana 21.8. 2014
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Po odločitvi za koalicijski trojček SMC, Desus in SD intenzivno nadaljujejo pogajanja. V največji parlamentarni stranki so partnerjem poslali tretji osnutek koalicijske pogodbe, ki se vedno bolj približuje zahtevam Karla Erjavca in Dejana Židana.

Tako je iz besedila izginila ideja o ukinitvi najvišjega dohodninskega razreda s 50-odstotno davčno stopnjo, ki je nastala kot kompromis v propadlih pogajanjih z NSi. Erjavec je dosegel izrecno zapisano izplačilo upokojenskega regresa v višini 40 milijonov evrov, usklajevanje pokojnin z inflacijo v primeru 2,5-odstotne gospodarske rasti, ustanovitev rezervnega demografskega sklada za stabilnost pokojninskega sistema. Urad za mladino bodo preoblikovali v urad za medgeneracijsko solidarnost. Predvidenih je 14 samostojnih ministrstev, urad za Slovence po svetu – za vodenje se poteguje Desus – je pod pristojnostjo zunanjega ministrstva, na pooblasilo predsednika vlade pa ga lahko vodi minister brez listnice. SD je še »zrahljala« del, ki se nanaša na privatizacijo. Ta naj bi se nadaljevala, a le pod pogojem, da bo »strateško premišljena« in da bo ohranjala delovna mesta. Še vedno je predvidena neodvisna revizija Teša 6, a ustavitev projekta ni več predvidena.

Zaradi vsega tega v predsedstvu SD danes niso skrivali zadovoljstva nad doseženim v pogajanjih s SMC. Koalicijski sporazum je v skladu s socialdemokratskimi vsebinami, je poudaril predsedujoči stranki Dejan Židan. »Predsedstvo SD je pohvalilo dosežek pogajalske skupine in ocenjuje, da je bil dosežen uspeh. Opaziti je veliko podporo vstopu v koalicijo, na dnevnem redu so tudi kadrovske zadeve, vendar smo govorili zgolj o ministrstvih, o imenih pa še ne,« je Židan povzel razpoloženje vodstva stranke.

Kljub temu je bilo v stranki zaznati določeno mero razhajanj zaradi kadrovskega razreza; SD je dosegla, da ji bodo pripadla tri ministrstva, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (ki bi ga prevzela Anja Kopač Mrak), ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo, ki bi ga vodil Dejan Židan, odprto pa je še, ali bodo dobili obrambno ali šolsko ministrstvo. Končno besedo o vstopu v koalicijo bo imelo članstvo SD v 58 območnih enotah v četrtek, 28. oktobra.