Po Virantovem ne huda preizkušnja za Jankovića

Filozof Igor Pribac opozarja, da se povečuje tveganje, da se sestavljanje vlade ne bo dobro končalo.

Objavljeno
10. januar 2012 00.13
Klara Škrinjar, Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Klara Škrinjar, Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Brez Gregorja Viranta Zoran Janković na jutrišnjem glasovanju za mandatarja nima dovolj, to je 46 glasov. Zbral bi jih lahko le v primeru, če bi se Jankoviću pridružili Desus in poslanca manjšine. Zadnja sta že dejala, da tega ne bosta storila. Desus pa se bo na izvršnem odboru stranke o tem odločal danes.

Namestnik vodje poslanske skupine Desus Franc Jurša je odločitev članov sveta Liste Virant označil za njihovo legitimno pravico, ki pa je po njegovem mnenju zelo otežila odločanje Desusa o tem, ali naj gre stranka v Jankovićevo koalicijo. Stranka se bo morala, kot je dejal, namreč odločati o tem, ali naj gre v neko manjšinsko vlado, »kar pa ni preprosta odločitev, saj je v takšni vladi zelo težko delati«.

Stranke so bile sicer včeraj večinoma še brez komentarjev, tako levo- kot tudi desnosredinske. V stranki Gregorja Viranta napovedujejo, da bodo v sredo vsi poslanci DLGV glasovali proti Zoranu Jankoviću, odločitev je bila sprejeta soglasno. Glasu člana sveta stranke Marka Pavlihe niso upoštevali, ker je bil na službeni poti, je pa v pismu zapisal, da naj se pridružijo koaliciji mandatarja Zorana Jankovića.

Njegov argument je bil, da ne bi smeli prezreti volje ljudstva na nedavnih volitvah. Marko Pavliha nam je včeraj dejal, da še vedno zastopa to stališče, čeprav se zaveda, da ima organ stranke vso pravico, da se večinsko odloči (drugače) o svojih prihodnjih poteh, ter da te odločitve spoštuje. Na naše vprašanje, ali razmišlja o tem, da bi zapustil DLVG, nam je odgovoril, da ko se stranka in posameznik začneta vrednostno razhajati, potem nastopi trenutek za razmislek, kako naprej. Pavliha se ni odločil za noben korak.

Manjšinska poslanca 
ne bosta podprla Jankovića

Poslanca narodnih manjšin Roberto Battelli in Lászlo Göncz vztrajata pri stališču, ki sta ga zagovarjala ob mandatarskem posvetu s predsednikom republike Danilom Türkom, in napovedujeta, da ne bosta podprla šibke Jankovićeve vlade. »Pričakujem, da bo večina jasna pred glasovanjem. Sicer ne bo mandatarja,« je dejal poslanec italijanske manjšine Battelli. Pojasnil je še, da se je predsednik PS Janković s poslancema narodnosti sestal le v prvem krogu koalicijskih pogovorov.

»Potrebujemo koalicijo, ki bo imela zagotovljenih najmanj 46 glasov političnih strank. Podpreti šibkejšo vlado bi bila zloraba najinega položaja in instituta manjšinskega poslanca. Že res, da imava enakovreden položaj kot drugi poslanci, a najina glasova ne smeta biti jeziček na tehtnici,« je pojasnil predstavnik madžarske manjšine Göncz.

Bodo Jankovića 
rešili odpadniki?

Da je DGLV brez vzdržanega glasu sprejela odločitev, da ne vstopi v koalicijo z Zoranom Jankovićem, je gotovo hladen tuš za vse tiste, ki so upali, da bo sestavljanje vlade končno dobilo svoj epilog, je poudaril filozof Igor Pribac z ljubljanske filozofske fakultete. »Jasno je, da je projekt sestavljanja vlade s takšno potezo še nekoliko odložen, hkrati pa se povečuje tudi tveganje, da se ne bo dobro končal,« je dejal Pribac, ki se sprašuje tudi o tem, kakšne posledice bo to imelo za Virantovo stranko.

Prvič zato, ker odločitev sveta stranke še ni nujno povsem enaka jutrišnjemu tajnemu glasovanju poslancev. »Takrat bi se namreč lahko izkazalo, da obstajajo v Virantovi stranki tudi odpadniki, ki bodo glasovali drugače, kot je danes odločil svet stranke. To lahko pomeni, da bo glasovanje prineslo še kakšno presenečenje in bo do konca nepredvidljivo.

Drugič pa zato, ker bi včerajšnja odločitev lahko pomenila tudi potrditev vseh tistih namigov, da sta Virant in Janša zaveznika, ki bosta na konec koncev koalirala. »Mislim, da s tem pristopom stranka ni pridobila večje popularnosti,« je dejal Pribac ter dodal: »Zdaj smo naredili še pol obrata na spirali, ki vodi Slovenijo v resno krizo političnega odločanja. Ladja se nevarno približuje poziciji, v kateri krmilo ne bo več imelo povezave z motorji.«

Za sociologa Mateja Makaroviča s fakultete za uporabne družbene študije pa je v celotni zgodbi najbolj očitno to, da se je Virant v njej pokazal kot precej spreten taktik. »Pogajal se je na dveh straneh in si tako zviševal ceno, tudi pri Janši,« je dejal Makarovič.

Po njegovi oceni je na koncu prevladala programska odločitev, saj so temeljne programske smernice Liste Virant bliže programu SDS kot pa Jankovićevemu. »Dejstvo, da je Janković programske orientacije v tolikšni meri spreminjal v prid Virantu, pa ni nič pripomoglo k povečanju njegove kredibilnosti. Mislim, da je Janković s tem, ko je ponujal ali preveč ali premalo, naredil napako,« je še dejal Makarovič, ki pa pričakuje, da Zoran Janković kljub včerajšnji »zavrnitvi« ne bo tako zlahka odnehal – za začetek bo morebiti uspel prepričati še kakšnega poslanca, da jutri glasuje zanj.