Pobuda za tretji politični blok

LDS sorodnim zunajparlamentarnim strankam - Zares, TRS in DSD - predlaga povezovanje. Stranke so še zadržane.

Objavljeno
29. maj 2012 20.34
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Razmere v državi nas prepričujejo, da je nastopil čas za tretji politični in vrednotni blok, meni predsednik LDS dr. Iztok Podbregar, ki je k vsebinskemu povezovanju v »tretjo izbiro« povabil Zares, TRS in DSD. Ti se bodo odzvali na vabilo za pogovore. Vprašanje pa je, ali bo iz pobude nastalo tudi kaj več.

Konservativne sile gradijo nove oblike avtoritarnosti, krči se socialna država, sesuva se šolstvo, kultura, zdravstvo, obvladovano je gospodarstvo, ustrahovani so javni uslužbenci, je naštel Podbregar.

»Kdo ima moč ustaviti desnico? Dana je možnost tretje izbire za vse tiste, ki verjamemo, da nas ne vladajoča desnica in levica ne zadovoljita v svojem političnem ravnanju in programskih, ekonomskih in socialnih rešitvah, prav tako tudi ne s poštenimi nameni,« je dejal predsednik LDS in dodal, da je tretja izbira edini način, kako preseči razdvojeno levico, ki se ni izkazala v opozicijski vlogi in v kateri so se po eni strani »vzpele osebnosti, katerih ravnanja v preteklosti s takšno usmeritvijo nimajo veliko skupnega«, druga stranka »celo ob deklaraciji svoje privrženosti socialnodemokratični ideji« nenehno paktira z vlado.

Tako so v LDS utemeljili pobudo za sodelovanje zunajparlamentarnih strank z največ socialnega, ekološkega in alternativnega naboja. »Cilj je pripraviti vsebino, ki bo zagotavljala prihodnost, in priti v parlament,« je pojasnil Podbregar. Pobuda je namenjena tudi civilno-družbenih gibanjem.

Stranke še zadržane

V Zaresu, TRS in Demokratični stranki dela so v svojih prvih odzivih previdni. Tudi zaradi pomislekov o tem, ali so v LDS ubrali pravo pot, ko so svojo zamisel najprej predstavili medijem, preden so se sestali z naslovniki pobude. »Podpiram vsako sodelovanje različnih strank, ki brani pridobitve socialne države in javnega dobra ter nasprotuje totalitarizmu, ki ga ta vlada uveljavlja. Kaže, da opozicijske stranke niso preveč uspešne v obrambi,« je komentiral predsednik TRS Matjaž Hanžek in poudaril, da je združevanje treba graditi na konceptih razvoja.

»To pomeni, da moraš pokazati nekaj drugega. TRS je nastal zaradi svojega programa, v dopisu LDS pa ni posebej naveden program, kar seveda ne pomeni, da ga nimajo. Lahko samo rečem, da sem vabilo sprejel in da se bom pozitivno odzval v smislu, da se pogovorimo in vidimo, kaj je mogoče. Podobno kot sem se odzval tudi na vabilo Pozitivne Slovenije. Treba se je pogovarjati, kakšne bodo odločitve, pa še ne morem povedati,« je odgovoril Hanžek.

Predsednik DSD Franc Žnidaršič je napovedal, da bodo obravnavali pobudo na sestanku izvršnega odbora strank, in se tudi neposredno pogovarjali z LDS, nato pa bodo sprejemali odločitve.

Še najbolj jedrnato stališče do zamisli postavljanja tretjega bloka je izrazil predsednik Zaresa Pavel Gantar: »Zdi se nam, da v tem trenutku ni primernih okoliščin za to.«