Počivalšek: Namen Lex Mercatorja je bil dosežen

Izredni član uprave Mercatorja je preprečil dodatno obremenjevanje Mercatorja, ocenjuje gospodarski minister.

Objavljeno
07. september 2017 15.09
Gregor Planteu
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Izredni član uprave Mercatorja, ki je bil imenovan na podlagi posebnega zakona in je zadolžen za spremljanje poslovanja med Mercatorjem in večinskim lastnikom, koncernom Agrokor, je preprečil dodatno obremenjevanje Mercatorja, ocenjuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek. S tem je zakon dosegel svoj namen, meni.

»To, da se po nastopu mandata izrednega člana uprave niso dogajale stvari, ki bi bile na škodo Mercatorja, ne pomeni, da teh stvari v preteklosti ni bilo. Vidi se, kakšno je bilo stanje pred nastopom mandata in po tem,« je za STA povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Učinek zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo, tako imenovanega lex Mercator, po katerem je bil na predlog vlade v začetku maja letos za izrednega člana uprave Mercatorja imenovan Gregor Planteu, je imel tako po ministrovih besedah 'preventivni' učinek, pokazal pa se je pri načrtih v BiH.

»Izredni član uprave Mercatorja je odločilno prispeval k temu, da možnost, ki je zdaj na mizi − da Mercator nazaj prevzame svoje lastniške in najemniške trgovine, ne pa vseh, tudi lastniških in najemniških Konzumovih trgovin −, ne pomeni dodatnih obremenitev Mercatorja,« je dejal Počivalšek.

Planteu je nadziral ves promet med Mercatorjem in Agrokorjem

Planteu je po ministrovih besedah nasprotoval rešitvam, ki so bile sprva na mizi in bi pomenile obremenitev Mercatorja, izredni pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Ante Ramljak pa je nato sprejel ponudbo, ki jo je dal Mercator. »Tako da smo prišli do tega, da je lex Mercator verificiran v praksi,« je ocenil minister.

Planteu je skladno z mandatom nadziral ves promet med Mercatorjem ter Agrokorjem in z njim povezanimi družbami − neposredni in posredni promet, promocijske aktivnosti, najemniške aktivnosti, transferne cene. Minister se je po lastnih besedah s Panteuom temeljito pogovoril in je zadovoljen, da je bil osnovni namen zakona − suspendirati koncernski privilegij − dosežen.

»Po naši zakonodaji ima podjetje mati pravico dajati navodila, ki so hčerinski družbi v škodo, če se to na dolgi rok poravna. Če pa je mati insolventna, kar Agrokor je, se to ne bi nikoli izravnalo. Tukaj smo iskali podlago, da smo pripravili zakon, in izredni član uprave ima možnost preprečiti takšna prizadevanja,« je povedal minister.

Zaradi sprememb v panogi Mercator pred izzivi

O usodi Mercatorja v prestrukturiranju Agrokorja noče ugibati. Mercator je delujoče podjetje, je družba sistemskega pomena, ima 10.000 zaposlenih, 1,5 milijarde evrov prometa, povezave s slovenskimi dobavitelji na ravni 500 milijonov evrov, je poudaril minister in dodal, da družbo neodvisno od težav v Agrokorju zaradi sprememb v panogi čakajo veliki izzivi.

Na eni strani so učinkoviti diskontni prodajalci, na drugi različni trgovci, ki so precej na udaru, pravi minister in dodaja, da se bo moral zaradi tega Mercator prestrukturirati. Po njegovem mnenju bo moral najprej rešiti logistične izzive, se prestrukturirati v smislu produktivnosti in načina prodaje.

»Mislim, da bo moral iskati rešitve v smeri lokalno - kakovostno,« je dejal, hkrati pa poudaril, da ni njegova stvar, da družbi daje nasvete. »Verjamem, da poslovodstvo Mercatorja dobro ve, kakšni so izzivi, in da se bodo odzvali v tej smeri,« je dodal.

Kar se tiče povezave z Agrokorjem, si želi le to, da se v lastniškem smislu zgodi preobrazba, ki bo omogočala, da bo Mercator še naprej opravljal svojo funkcijo in bo dobro povezan s slovensko dobaviteljsko verigo. Pri tem pa ni pomembna nacionalnost lastnika, temveč da bo imel »osnovo v ekonomiji in konkurenčnosti«.

»Obstoječi model ni bil problematičen zaradi vprašanja domači ali tuji lastnik oziroma kdo je tuji lastnik, ampak je izvirni greh za težave, ki je pripeljala do sedanjega stanja, ta, da je imel konglomerat lastno proizvodnjo in lastne trgovine ter ni deloval na ekonomskih temeljih,« je ocenil Počivalšek.

Kot slovenski minister ocenjuje, da je bil Agrokorjev nakup Mercatorja proti slovenskim interesom, saj je imel Agrokor svojo predelovalno industrijo, kar pomeni, da je ogrožal slovensko, še posebej če je sistem deloval na neekonomskih temeljih. »To je vodilo do kolapsa in to so občutili tudi slovenski dobavitelji,« je ocenil.