Pod žarometom: Bojan Starman

Velja za strastnega kadilca in človeka, ki doslej ni veliko dal na strankarsko disciplino.

Objavljeno
09. junij 2014 21.24
Državljanska lista
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Novi predsednik DL je diplomirani ekonomist, ki bo čez slab mesec dopolnil 64 let. Svojo poklicno pot je začel v nekdanjem obutvenem gigantu Alpina. Podjetje je vodil od leta 1988 do 1996 in mu v tem času pomagal prebroditi krizo izgube jugoslovanskega trga.

Kasneje se je za tri leta preselil h konkurenčni Planiki, jo tedaj kratkoročno rešil stečaja, ki pa se mu podjetje kasneje vseeno ni izognilo.

Kariero je nadaljeval na obrambnem ministrstvu, kjer je v času ministrovanja Francija Demšarja (SLS) postal vodja logistike, ob nastopu Bajukove vlade pa državni sekretar in desna roka gospodarskega ministra Jožeta Zagožna (SDS).

Leta 2001 je prevzel vodenje Jelovice iz Škofje Loke, dokler ni bil leta 2004 na listi SDS izvoljen za poslanca. To ni bila prva Starmanova politična kandidatura, saj je bil med leti 1994 in 2010 kar štirikrat zapored izvoljen za župana občine Žiri – vsakič s podporo stranke Janeza Janše. Leta 2008 se je po izteku poslanskega mandata s stranko »grdo« razšel, saj kot je dejal, ni želel stalno »udrihati po prejšnji vladi in hvaliti tedanje oblasti«.

Leto kasneje ga je v Muro povabil tedanji gospodarski minister Matej Lahovnik (Zares). Tudi nekdanji pomurski tekstilni ponos je sprva rešil stečaja, a je Mura pod njegovimi nasledniki vendarle ugasnila. Z mesta direktorja je odstopil leta 2009, ker je nasprotoval, da bi obubožano državno podjetje kupilo sestrsko družbo Mura – Evropska hiša mode (EHM). Po dveh letih v pokoju je bil pred tremi leti med ustanovitelji tedanje Državljanske liste Gregorja Viranta in bil v okraju Škofja Loka znova izvoljen za poslanca.

Velja za strastnega kadilca in človeka, ki doslej ni veliko dal na strankarsko disciplino. Med drugim se je kljub ugotovitvam KPK o nepojasnjenem izvoru premoženja tedanjega premiera Janeza Janše zavzemal za to, da njegova vlada nadaljuje z delom.