Pod žarometom: Zoran Klemenčič, dolga leta v službi obrambe

Ves čas je veljal za kader nekdanje LDS.

Objavljeno
27. november 2014 20.39
Slovenija, Ljubljana, 28.12.2004, 28.December2004, Minister za obrambo Karel Erjavec je na dananji tiskovni spregovoril o kadrovskih menjavah, zamenjal je tudi Zorana Klemencica. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Po fiasku z Andrejem Očkom, ki je na čelu osrednje državne obveščevalno-varnostne agencije vetril zgolj slab mesec, je imel premier Miro Cerar z imenovanjem naslednika več sreče oziroma pameti. Tako pravijo viri iz Sove, ki menijo, da je Zoran Klemenčič dobra izbira. Kot smo v Delo zapisali že 18. novembra, so premierovi prišepetovalci Cerarju takoj po Očkovem sestopu z vrha Sove ponudili dve imeni: Zorana Klemenčiča in Boštjana Šefica. Medtem ko se zadnji za prestop z notranjega ministrstva v Sovo ni hotel niti opredeljevati in je ponudbo menda takoj zavrnil, se je Klemenčič po tehtnem in niti ne tako kratkem premisleku prejšnjo sredo nazadnje odločil.

V Stegne 23 c se bo obramboslovec Klemenčič preselil po dolgih letih službovanja na obrambnem ministrstvu, kjer je bil med letoma 1990 in 1993 vodja kabineta obrambnega ministra, kamor ga je kot namestnik ministra Janeza Janše pripeljal Jelko Kacin. Po enoletnem službovanju v državnem zboru, kjer je svetoval generalnemu sekretarju, sam pa je bil sekretar obrambnega odbora, se je Klemenčič aprila leta 1994, po Janševi odstavitvi, vrnil na ministrstvo za obrambo, kjer je do februarja 1997 vodil kabinet ministra Jelka Kacina. Pozneje je vodil center za strateške študije, leta 1999 pa se je zaposlil v kabinetu predsednika vlade. Z Janezom Drnovškom je Klemenčič kot sekretar sveta za nacionalno varnost sodeloval dobro leto dni, potem pa se je spet vrnil na ministrstvo za obrambo, in sicer na urad za obrambno politiko. V obdobju, ko je ministrstvo vodil Anton Grizold, je bil direktor vojaške obveščevalno-varnostne službe. Leta 2005 je krajši čas vodil center za obrambno usposabljanje v Poljčah, glavnino obdobja Janševe vlade v letih od 2005 do 2008 pa je kot uradnik delal na ministrstvu za okolje in prostor.

V času Pahorjeve vlade se je kot glavni inšpektor za obrambo vrnil na ministrstvo za obrambo. To delo je opravljal do lani, ko ga je minister Roman Jakič imenoval za svojega državnega sekretarja. S tega mesta se je po tem, ko je obrambno ministrstvo prevzel Janko Veber, Klemenčič vrnil na inšpektorat za obrambo.

Dvainpetdesetletni Klemenčič, doma iz Kranja, je po besedah naših virov ves čas veljal za kader nekdanje LDS. A na obrambnem ministrstvu, kjer je pustil največ svojih kariernih odtisov, pravijo, da političnega izvora nikdar ni postavljal pred strokovnost. Je prejemnik spominskega znaka za zasluge pri organiziranju nove Teritorialne obrambe (1994), pripeto ima bronasto medaljo Slovenske vojske (1997), Red Slovenske vojske (1997) in Red Slovenske vojske z zvezdo (2004).