Podobnikova prihodnost v SLS še vedno negotova

Popoldne bo znano, ali izvršilni odbor častnemu razsodišču predlaga izključitev nekdanjega predsednika SLS.

Objavljeno
09. avgust 2016 17.08
Brdo 2.3.2013, 12. kongres SLS foto: Tomi Lombar
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana − Občinski odbor SLS v Velikih Laščah, kjer je v stranko včlanjen Marjan Podobnik, je prejšnji teden razveljavil odločitev izvršilnega odbora, ki je nekdanjega predsednika že izključil iz stranke. A konflikt se bo danes najbrž še zaostril.

Danes nekaj po poldnevu se bo končalo dopisno glasovanje izvršilnega odbora (IO) o predlogu, da bi častnemu razsodišču predlagali izključitev Marjana Podobnika. Odločanje je včeraj sprožil predsednik SLS Marko Zidanšek. »Obtožbe ne vzdržijo resne presoje. Vodstvo SLS pa pri tem ni omogočilo članom izvršilnega odbora in članom glavnega odbora, da bi se seznanili z mojim odgovorom, kar bi bilo minimalno za pošten postopek in transparentnost, na katero se sklicujejo. SLS s temi nepremišljenimi postopki predsednika drsi v še bolj nepredvidljivo prihodnost,« se je odzval Podobnik in dodal, da obžaluje, da kljub številnim pobudam ni bilo klavzure, internega srečanja vrha, da bi se lahko mirno pogovorili, kako naprej.

Bogovič: Dvajset let star spor

O klavzuri kot rešitvi je Zidanšek povedal, da tega instituta v aktih stranke ni. Tistih, ki so, pa Podobnik ni uporabil. Če bo večina za Zidanškov predlog, bo častno razsodišče o njem odločilo približno v mesecu dni. Pričakovati je, da v IO vsi ne bodo za izključitev. Proti bo, najbrž, brat Marjana Podobnika Janez, verjetno pa bo izključevanje podprl Peter Vrisk, ki ga je Podobnik junija onemogočil, ko je poskušal prevzeti vodenje kmetijsko-gozdarske zbornice. Po zadnjem kongresu se bo petčlansko razsodišče, štirje člani so župani občin, še konstituiralo, predsednika bodo šele izvolili, je včeraj opozoril Zidanšek.

»To je nepotreben spor, ki pa ni le površinski. Gre tudi za konceptualno dilemo, kako naprej. Ali po že znanih poteh Marjana Podobnika ali bolj umirjeno, kar poskuša doseči Zidanšek,« je dogajanje včeraj komentiral edini evropski poslanec in nekdanji predsednik SLS Franc Bogovič. Opozoril je, da so korenine konflikta v že 20 let starem sporu med Marjanom Podobnikom in Petrom Vriskom, ki je eskaliral ob junijskih volitvah v kmetijsko-gozdarsko zbornico. »Gre za star interesni spor o organiziranosti kmetijstva in delovanju zbornic,« je dejal Bogovič. Na volitvah za predsednika kmetijsko-gozdarske zbornice je predsednik vplivne Zadružne zveze Peter Vrisk, ki ga je podpiral Zidanšek, zbral 21 glasov, Cveto Zupančič, ki tudi spada k SLS, pa jih je zaradi spretnih Podobnikovih dogovarjanj dobil 27.

Vrisk in Zupančič sta oba kot predstavnika kmetov državna svetnika in s tem državna funkcionarja. V preteklosti je Zupančič veljal za politika iz Vriskovega kroga.

Je vzrok strah po porazu?

Zidanšek poskuša doseči izključitev zaradi Podobnikovih izjav za medije ob teh konfliktih, ki po mnenju predsednika SLS močno škodijo stranki. Podobnik je Vriska med drugim obtožil udbovskih metod in celo izsiljevanja prvega predsednika SLS Ivana Omana, prijazen pa ni bil niti do Zidanškovega vodenja stranke. Trditev, da bi ga Vrisk izsiljeval, je Oman, ki je pred časom iz SLS prestopil k NSi, zanikal.

Med Podobnikovimi privrženci je slišati drugačno razlago za izključevanje. Peter Vrisk se je, po tej interpretaciji, ker je bil na pomembnih volitvah poražen, ustrašil, da se končuje njegova prevlada v SLS, ogroženo bi lahko bilo tudi njegovo vodenje zadružne zveze. Sistem zadružne zveze z vsem, kar vključuje, obrača krepko več kot pol milijarde evrov na leto in v njem ima Vrisk zadnja leta tudi težave in vse več nasprotnikov, zato je, tudi da bi preusmeril pozornost, sprožil napad, menijo v Podobnikovem krogu.

»Dilema, ali izključiti Podobnika, je napačna. Predvsem bi se morali sestati in ugotoviti, po kateri poti naprej, katera ima večino,« je včeraj dejal Bogovič in dodal, da bi nekdanji predsednik stranke moral pomagati, in ne rušiti avtoriteto sedanjega. »Javni napad na Marka Zidanška je bil povsem mimo,« je o Podobnikovem ravnanju dejal Bogovič in dilemo, ki je pred SLS, opisal z besedami: »Ali se bomo znova ukvarjati z udbomafijo ali s tem, kakšen program bi naredili?«

Koliko bo še izstopov

Po neuradnih informacijah je pričakovati, da bo, če bo častno razsodišče Marjana Podobnika izključilo iz stranke, to povzročilo še nekaj odstopov vplivnih posameznikov. Razlage, koliko bo teh in kakšne bodo posledice, pa so zelo različne.

SLS je na zadnjih parlamentarnih volitvah zmanjkalo le nekaj sto glasov do štiriodstotnega praga za vstop v državni zbor. Prva med novimi strankami, ki je nastala ob koncu obdobja socializma, je pred tem v državnem zboru vedno imela zastopnike, v obdobju, ko jo je vodil Marjan Podobnik, pa je bila celo najmočnejša stranka na desnici.

Bolje kot na parlamentarnih volitvah se je odrezala na kasnejših lokalnih. Župani SLS so zmagali v 31 občinah, v katerih so imeli volilno pravico skupaj 196.904 volivci. Na volitvah v občinske svete v večjih občinah (s proporcionalnim sistemom) pa je SLS s skoraj 8,5 odstotka dosegla četrti najboljši rezultat ter prehitela Desus in NSi, ki sta bila na parlamentarnih volitvah pred tem precej bolj uspešna.