Podpisan dogovor o varčevalnih ukrepih

Vlada in večina sindikatov so podpisali dogovor za prihodnje leto. Dogovor vključuje prenos sedaj veljavnih ukrepov.

Objavljeno
09. december 2014 17.02
PROTESTI
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana - Vladi je danes uspelo zagotoviti dovoljšnjo podporo sindikatov za dogovor o varčevalnih ukrepih pri plačah v javnem sektorju, ki je bil parafiran minuli teden. Dogovor bo skupaj z drugimi akti uveljavljen do konca leta; ukrepi, ki jih predvideva, pa bodo s tem podaljšani še za eno leto.

Dogovor z vlado je podpisalo 28 od 38 reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju, vlada pa še pričakuje podpise nekaterih sindikatov. Sporazum, ki večinoma podaljšuje že veljavne ukrepe v leto 2015, bo z zakonskimi akti in aneksi h kolektivni pogodbi uveljavljen do konca leta.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je z doseženim zadovoljen. »Kljub temu, da so bila pogajanja zapletena, dolga in težka, predvsem zato, ker se ponavljajo; obe strani, tako vladna kot sindikalna, sta pokazali, da razumeta ekonomske razmere, po drugi strani pa je tudi dovolj razumevanja za drugo stran, zato je na obeh straneh prišlo do popuščanj in zato je bil dogovor možen.«


Dogovor predvideva podaljšanje že veljavnih ukrepov na področju plač, z izjemo napredovanj, ki bodo sproščena, le njihovo izplačilo se bo izvedlo v januarju leta 2016.

Ukrepi predvidevajo tudi znižane premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja in dodatno znižanje izdatkov za plačilo delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela.

Minister dogovor vidi kot osnovo za to, da prihodnje leto začnejo izvajati »razvojne projekte,« ti pa bodo razlog za to, »da se prihodnje leto ne bomo ponovno pogajali o znižanjih in rezanjih, temveč o tem v kaj in na kakšen način bomo investirali.«

Vodja ene od pogajalskih skupin sindikatov Drago Ščernjavič upa, da so so bila to zadnja pogajanja o nižanju izdatkov za plače in druge prejemke v javnem sektorju. »V vseh teh letih se je na račun plač privarčevalo milijardo evrov, zato pričakujem, da se bo to konec prihodnjega leta, kot je bilo rečeno, upravičeno sprostilo.«

Policisti zadnji hip pristopili k dogovoru

Sporazuma z vlado zagotovo ne bo podpisalo vsaj pet sindikatov, od tega štirje s področja zdravstvene dejavnosti: sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikat delavcev v zdravstveni negi, sindikat zobozdravnikov Dens, sindikat zdravnikov družinske medicine Praktik.um ter Sindikat vojakov Slovenije. Negotov je tudi podpis Sindikata slovenskih diplomatov.

V zadnjem hipu sta k dogovoru pristopila oba policijska sindikata in sindikat poklicnih gasilcev, ki so se že pripravljali na stavko. »Negotovo je bilo do zadnjega, na koncu pa je med člani prevladalo, da dogovor podpišemo. Z grenkim priokusom,« ocenjuje predsednik gasilskega sindikata Aleksander Ogrizek.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pravi, da dogovor niso podpisali, ker vlada z njim nadaljuje plačno uravnilovko. »To ni pravi način, potrebovali bi optimizacijo. Pavšalna nižanja povzročajo veliko slabe volje. Vlada bi morala najprej narediti temeljito analizo javnega sektorja po resorjih. Ugotoviti njegovo učinkovitost in tudi katerih poklicev je morebiti preveč in katerih premalo.«

Pred vlado sta sedaj dva izziva

Prvi je finančen, saj bo morala vlada, če želi uloviti 3-odstotni proračunski primanjkljaj, ki ga od države pričakuje evropska komisija, dodatne prihranke ali prihodke v proračun najti drugje. »Ukrepi so znani. Glavnino ukrepov načrtujemo v izboljšanju javnih naročil in porabe v javnem sektorju. Nekaj malega pričakujemo od gospodarstva, nekaj pa smo iztržili tudi z zmanjšanjem stroškov dela v javnem sektorju,« je glede polnjenja proračunskega manka optimističen Koprivnikar.

Tudi zgodba z dogovorom še ni povsem zaključena, saj je sindikat vojakov Slovenije že napovedal, da ga bo poskusil ustaviti na ustavnem sodišču. »Zahtevali bomo razveljavitev členov obeh zakonov, ki se nanašata na plače in s tem razveljavitev dogovora,« napoveduje predsednik sindikata Gvido Novak. Prepričan je namreč, da podpis dogovora ne velja, ker je bil dosežen na podlagi kvoruma, ki ga je ustavno sodišče razveljavilo že pred več kot dvema letoma, a ga vlada in državni zbor še nista spremenila. Minister Koprivnikar te napovedi vsebinsko še ni želel komentirati: »Če bo sindikat vojakov to zahteval, se bo do tega opredelilo ustavno sodišče in takrat bomo to zadevo lahko komentirali,« pravi.

***

Izplen pogajanj? Več v prispevku Premirje med sindikati in vlado bo verjetno zdržalo