Podpisi poslancev PS so pristni

Vsi so se izrekli, da so se podpisali sami in lastnoročno, so ugotovili kriminalisti.

Objavljeno
22. november 2012 11.29
Posodobljeno
22. november 2012 11.29
jer_motiv parlament
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA

Kriminalisti so ugotovili, da so podpisi poslancev PS pod zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu pristni.

»Ugotovili smo, da so podpisi pristni, vsi so se izrekli, da so se podpisali sami in lastnoročno, tako da bomo o teh ugotovitvah obvestili državno tožilstvo,« je danes dejal vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj.

Kot dejal Japelj, so zadevo v sredo preverili in jo zaključili.

Kriminalisti so preiskovali pristnost podpisov šestih poslancev PS: Matjaža Zanoškarja, Gašparja Gašparja Mišiča, Romana Jakiča, Mitje Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana.

Vodja poslancev PS Jani Moderndorfer je ob tem v sredo dejal, da se je SDS odločila, da bo"v sklopu svoje moči, z instrumentalizacijo policije, izvajala politični pritisk na opozicijo, ker je dala podpise za referendum".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je na Moderndorferjeve očitke odgovoril s pojasnilom, da je bila prijava policiji anonimna in je bila sprožena preko e-portala.

»Policija je pač tako kot v predhodnem primeru opravila svoje delo,« je dejal Tanko in zanikal, da bi šlo za instrumentalizacijo policije.

Na ljubljanski policijski upravi so potrdili, da so DZ obiskali na podlagi anonimne prijave. Generalni direktor policije Stanislav Veniger pa je zavrnil očitke, da bi bili postopki policije kakor koli politično motivirani. Prav tako je ostro obsodil, da se ti postopki izkoriščajo za medsebojna politična obračunavanja.

Jani Moderndorfer je, kot je dejal, »z ugotovitvami policije zadovoljen«. Upa, da v pristnost podpisov njihovih poslancev sedaj verjamejo tudi poslanke in poslanci, še posebej iz vrst SDS. Upa tudi, da se bodo prenehale zlorabljati možnosti anonimnih prijav preko e-uprave, ki so bile ustvarjene za prijavo kaznivih dejanj, kot so nasilje v družini, spolno nasilje in podobna kazniva dejanja, ki so občutljiva tako za prijavitelja kot tudi za žrtve.

V PS še vedno razmišljajo tudi o ovadbi zaradi krive ovadbe, kar so povedali tudi vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku, saj da je »kriminalizacijo poslanskih podpisov začel Tanko na kolegiju predsednika DZ.«

Jože Tanko je že v sredo na te očitke odgovoril s pojasnilom, da je bila prijava policiji anonimna in je zanikal, da bi šlo za instrumentalizacijo policije.

Tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger je v sredo zavrnil očitke, da bi bili postopki policije kakor koli politično motivirani. Anonimna prijava je bila po informacijah kriminalistov podana 15. novembra.

Tanko: policija bi morala podpise grafološko preveriti

Na spletni strani SDS se je na preiskavo danes odzval tudi Tanko. Sprašuje se, ali so ustne izjave poslancev glede pristnosti podpisov kronski dokaz za to, da je s podpisi vse v redu. Tanko meni, da bi morala policija vse podpise grafološko preveriti.

Ob tem je spomnil, da je bila pred leti na osnovi anonimne prijave zaradi suma storitve kaznivega dejanja na osnovi listin na zahtevo tožilke opravljena grafološka analiza pisave poslanca SDS Branka Mariniča.

V primeru, ko »so mediji javno izrazili dvom v verodostojnost podpisov nekaterih poslancev PS na zahtevi za razpis referenduma o zakonu o slovenskem državnem holdingu, pa se je policija zadovoljila z ustnimi izjavami poslancev,« pravi Tanko.

Zanima ga, zakaj policija v tokratnem primeru ni uporabila istega standarda preiskave kot pri Mariniču ali poslanki PS Meliti Župevc. Da je podpis slednje pristen, je policija potrdila minuli teden.