Gora podpisov za referendum o zakonu o zakonski zvezi

Vložili 32-krat več podpisov, kot bi bilo treba. Aleš Primc je prepričan, da bo referendum izveden.

Objavljeno
10. marec 2015 11.47
podpisi
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana - Koalicija Za otroke gre! je danes v državni zbor vložila 80.518 podpisov v podporo pobudi za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Mnenja o tem, ali bo ustavno sodišče dopustilo referendum, so precej različna.

»Nastala je vseslovenska koalicija. Pred 18 dnevi, ko smo se ustanovili, nas je bilo dvesto, na shodu Dan ljubezni 8500 teden pozneje nas je že več kot 80.500. Ljudje so nam sporočili, da podpirajo, da imajo otroci mater in očeta, ne pa starša 1 in 2,« je povedala ena od vodij koalicije Metka Zevnik. Kot argumente za referendumsko pobudo so, med drugim, navedli nasprotovanje posvojitvam otrok v istospolne skupnosti in temu, da bi »v šoli v skladu s tem zakonom začeli otroke pripravljati na homoseksualno družino«. Zevnikova meni, da dva moška ali dve ženski lahko dobro in z ljubeznijo vzgajata otroka, »ne moreta pa dva moška nadomestiti matere in dve ženski očeta, kar je privzgoji otrok temeljno za njihovo identiteto«.

V ustavno presojo?

Na dvome o tem, ali bo ustavno sodišče tokrat dopustilo referendum, drugi vodja koalicije, Aleš Primc, odgovarja: »Seveda bo. Verjamemo, da se bodo ljudje še enkrat množično odzvali. Žal nam je, da se moramo po treh letih spet izrekati o tej temi, in upamo, da jo bo tokratni referendum za nekaj časa umaknil z dnevnega reda. Ne v smislu, da se ne bi uredile socialne pravice istospolnih partnerjev, vendar ne tako, da se bi vedno znova kratile temeljne pravice otrok in staršev.«

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, ki novelo podpira, meni, da ima vsakdo pravico do zbiranja podpisov, saj smo demokratična država, verjame pa, da bo državni zbor podal pobudo za presojo ustavnosti referenduma. V Združeni levici, ki je spremembo zakona predlagala, so prepričani, da referendum v tem primeru ni dopusten.

Ustavne spremembe iz leta 2013 namreč prepovedujejo referendum o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. A ker je ustavno sodišče (US) kot neskladno z ustavo prepoznalo le ureditev dedovanja v zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, nekateri pravniki opozarjajo, da gre v primeru ZZZDR za precej širšo ureditev. Ustavni pravnik Ciril Ribičič pa meni, da so možnosti za to, da bi US dovolilo referendum, zmanjšane in da je zdaj ureditev širša, kot je bila dosedanja praksa US. Odpravljena je protiustavnost, ne glede na to, ali je US že odločalo o tem, ter prepovedana diskriminacija na podlagi osebnih okoliščin.