Podpora noveli za postopen dvig prostovoljnega pokojninskega zavarovanja

Prehodno obdobje se bo podaljšalo na leto 2020. Zavarovanci bodo dobili povračilo za preveč vplačanih prispevkov.

Objavljeno
23. april 2013 18.03
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predlogu novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se obeta soglasna podpora poslanskih skupin.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je pojasnila, da predlagana novela uvaja postopni dvig mesečnega prispevka za obvezno pokojninsko zavarovanje za tiste zavarovance, ki zavarovanje vplačujejo prostovoljno.

Po sprejetju bo višina prispevka po starem

Po starem zakonu so ti zavarovanci vplačevali 58 evrov, po pokojninski reformi pa 186 evrov mesečno. Zaradi tega je do 1. marca iz sistema izstopilo 7170 ljudi.

Vsi dolgotrajno brezposelni, ki so pred uveljavitvijo pokojninske reforme prostovoljno vplačevali obvezno pokojninsko zavarovanje, se bodo lahko v 30 dneh po uveljavitvi novele ponovno vključili v zavarovanje, v 60 dneh pa bodo morali poplačati manjkajoče prispevke za nazaj.

Dolgotrajno brezposelni, ki so vztrajali pri vplačevanju prispevka, pa bodo v 90 dneh po uveljavitvi novele prejeli povračilo preveč vplačanih prispevkov.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju potrdil na seji 11. aprila. Po besedah predsednice odbora Andreje Černak Meglič (SD) je odbor tudi potrdil koalicijski predlog dopolnila, po katerem se še za dve leti podaljšuje prehodno obdobje, in sicer iz sprva določenega leta 2018 na leto 2020.