Pogačnik: Vlada spreminja merila o holdingu

PS je v prejšnji vladi zagovarjala večjo vlogo opozicije pri izbiri NS holdinga. Očitke SDS o nekonsistentnosti PS zanika.

Objavljeno
17. april 2013 16.08
JANSA IN EKIPA
Ma. G., gospodarstvo, Je. G., Delo.si
Ma. G., gospodarstvo, Je. G., Delo.si

Ljubljana - Vlada Alenke Bratušek ima zdaj, ko je na oblasti, pri spreminjanju zakona o Slovenskem državnem holdingu drugačna merila, kot sta jih imeli stranki PS in SD, ko je bili še v opoziciji, meni poslanec SDS Marko Pogačnik.

Kot je povedal, v predlaganih spremembah razen določil, da bo lahko holding nadziralo tudi računsko sodišče, ni rešitev, ki jih je Bratuškova z nekdanjim ministrom za finance Janezom Šušteršičem usklajevala in s katerimi je pogojevala umik referendumske pobude za zakon o holdingu.

PS je takrat poleg določila glede računskega sodišča zagovarjala večjo vlogo opozicije pri izbiri nadzornega sveta holdinga, strožja pravila glede odločanja o dokapitalizacijah in zavezanost holdinga zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in zakonu o javnem naročanju.

Pogačnik: Klasifikacija bi rešila problem

Na vprašanje Dela, ali SDS zdaj, ko je v opoziciji, podpira te rešitve, saj jih je prej na resornem odboru zavrnila, pa je Pogačnik riznal je, da je 38. člen zakona o holdingu, ki ga novela spreminja, res neoperativen, da pa to sploh ne bi bil več problem, če koalicija prejšni teden ne bi zavrnila klasifikacije naložb. »Finančni minister Uroš Čufer in predsednica vlade Alenka Bratušek tako zdaj napovedujeta privatizacijo podjetij ad hoc in brez meril,« meni Pogačnik. Kot dodaja, to odpira možnost škodljivih in nepreglednih prodaj.

Vladna novela sicer predvideva, da bo morala Slovenska odškodninska družba za prodaje državnih deležev še vedno pridobiti soglasje državnega zbora, za ostale upravljavske odločitve pa bi zadostovalo soglasje vlade. Danes bi morla o njej odločati resodni odbor DZ, a je bila seja odpovedana. Poslanska skupina SDS je namreč zahtevala, da o nujnosti postopka odloča državni zbor.

Odziv PS na zahtevo SDS, da DZ odloči o nujnem postopku obravnave predloga novele zakona o SDH

Predlagana novela, ki jo je vlada predložila DZ, vsebuje samo tiste spremembe veljavnih rešitev, ki so se dosedaj v praksi izkazale za problematične, so sporočili iz PS. Spremembe iz vsebinskega vidika niso obsežne, obenem pa poenostavljajo nekatere postopke upravljanja in z jasnejšo ureditvijo omogočajo izogibanje različnim interpretacijam določb veljavnega zakona, ki ga je predlagala vlada Janeza Janše.

»V Pozitivni Sloveniji smo se zato odločili, da bomo predloge iz naše novele zakona, razen možnosti revizij računskega sodišča, usklajevali s koalicijskimi partnerji v postopku priprave celovite novele zakona o SDH. Zato vse očitke o nekonsistentnosti naše politike ostro zavračamo. Prav tako zavračamo namige, da se je izločila nadzorna vloga Državnega zbora pri prodaji državnega premoženja in da naj bi v prihodnje prihajalo do škodljivih in netransparentnih prodaj. Novela zakona še vedno ohranja soglasje DZ za razpolaganje z naložbami Republike Slovenije, če skupna knjigovodska vrednost naložbe presega 20 milijonov evrov ali dosega Republika Slovenija najmanj 25 % lastniški delež ali 25 % delež glasovalnih pravic,« so še zapisali v PS v izjavi za javnost.