Pogajanja o plačah, kot kaže, že prihodnji teden

Neuradno naj bi vlada dodatne prihranke iskala tudi z reorganizacijo in odpuščanjem.

Objavljeno
09. julij 2015 18.15
Podpis pogodbe med vlado in sindikati.na sliki , minister Boris Koprivnikar Branimir Štrukelj . Foto Ljubo Vukelič
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Vlada bo še poleti poskušala sprožiti pogajalski proces o plačni politiki v javnem sektorju za leto 2016. Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so nam potrdili, da je priprava pogajalskih izhodišč in drugega gradiva v sklepni fazi, pogajanja pa naj bi se začela naslednji teden.

Točen datum pogajanj še ni določen, saj ministrstvo čaka na odziv sindikatov, ali so se ti sploh pripravljeni pogajati o dodatnih posegih v plačno maso v javnem sektorju za leto 2016. Obe pogajalski skupini sindikatov naj bi se o tem dokončno odločili danes, prvi pogajalski sestanek v vladi pa je predviden v torek ali sredo. Kljub temu na MJU ne sedijo križem rok, saj so po naših neuradnih informacijah že pripravili pogajalska izhodišča o plačni politiki za prihodnje leto.

Reorganizacija in odpuščanja?

Sedanji sporazum med vlado in sindikati velja le do konca tega leta. Po njegovem izteku bi se nekateri varčevalni ukrepi sprostili, a to za vlado ni v celoti sprejemljivo. Zato bi na novih pogajanjih rada dosegla, da bi vrednost plačnih razredov še naprej ostala znižana, predvidena sta tudi zamrznitev izplačevanja redne delovne uspešnosti in znižano plačilo delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela; v igri naj bi bilo tudi nadaljnje okrnjeno izplačevanje regresa. S tem hoče vlada prihraniti 145 milijonov evrov. Ob podaljšanju nekaterih že veljavnih ukrepov je predvideno tudi znižanje izdatkov za dodatnih 165 milijonov evrov. Po zadnjih podatkih ministrstvo za dosego tega cilja menda ne načrtuje dodatnih neposrednih ukrepov na področju plač, temveč bi to vsoto prihranilo z reorganizacijo in centralizacijo določenih služb v javnem sektorju, torej z zmanjšanjem drugih stroškov dela. Katerih konkretno in kje, še ni določeno, kljub temu pa je pri tem scenariju zelo verjetno odpuščanje odvečnih javnih uslužbencev, saj bi v primeru združevanja služb in delovnih procesov zagotovo nastali presežki zaposlenih. Skupen prihranek celotnega varčevalnega paketa, s katerim računa vlada, je določen pri 310 milijonih evrov.

Kot omenjeno, še ni odločeno, ali so se sindikati sploh pripravljeni pogajati. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj nam je pojasnil, da se bodo sindikati obeh pogajalskih skupin o tem dokončno odločili danes, šele takrat pa bo znano, ali imajo mandat za pogajanja in v kakšnem obsegu. Ob tem sumi, da se bodo odnosi med obema stranema zaostrili, zlasti če mandata za pogajanja na sindikalni strani ne bo. »Mislim, da bo vlada v vsakem primeru za prihodnji teden sklicala pogajanja in da ima tudi že pripravljene enostranske rešitve.«

Javni uslužbenci plačne skupine J s svojim sindikatom

Premika se tudi na sindikalni sceni. Konfederacija slovenskih sindikatov je v Mariboru včeraj ustanovila Sindikat uslužbencev plačne skupine J. Predsednik konfederacije Gvido Novak meni, da bodo s tem »najslabše plačani in doslej najbolj zapostavljeni javni uslužbenci lahko končno zastopali sami sebe«. Šestinštirideset tisoč javnih uslužbencev v poklicnih skupinah čistilk, kuharjev, hišnikov, tajnic in drugih strokovno-tehničnih poklicev v javnem sektorju, kar predstavlja skoraj tretjino vseh javnih uslužbencev, so doslej zastopali policisti, vojaki, cariniki, pazniki, učitelji in drugi »uradniški« poklici, ki so običajno najprej poskrbeli za svoje poklicne skupine in šele na koncu za zaposlene v plačni skupini J, pravi Novak. »Z ustanovitvijo svojega sindikata bodo javni uslužbenci z večino zaposlenih pod minimalno plačo s pomočjo Konfederacije slovenskih sindikatov lahko zastopali sami sebe.«