Pogajanja za javni sektor prekinjena

Branimir Štrukelj: Smo na robu konflikta. Nadaljevanje pogajanj bo odvisno od tega, kakšen bo dogovor s Fidesom.

Objavljeno
22. november 2016 17.51
Ekonomsko socialni svet
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Če bo vlada podpisala dogovor z zdravniškim sindikatom Fides, bi to pomenilo konec pogajanj za javni sektor, sta po sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju povedala vodji sindikalnih pogajalcev Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek. Smo na robu konflikta, je dejal Štrukelj.

Podpis dogovora bi po Štrukljevem mnenju pokazal, da živimo v dveh različnih državah; »eni odpravljamo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi si pa zvišujejo plače«.

Od premiera sindikalista danes sicer nista dobila nobenih zagotovil. »Predsednik vlade je zgolj povedal, da bi rad z nami ostal v stiku. Moram reči, da bo tudi to težko od sedaj naprej, če se bo dogovor sprejel,« je pojasnil Štrukelj. Počivavšek pa je dodal, da pravzaprav niti nista pričakovala nobenih zagotovil, ampak sta šla na sestanek predstaviti stališče sindikatov.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja bo v dnevu ali dveh jasno kaj bo s pogajanji, saj da zdaj še pregledujejo določbe sporazuma s Fidesom. Dokler se ne uskladijo, kaj dejansko sporazum pomeni glede posega v enotni plačni sistem, toliko časa tudi ne morejo nadaljevati s pogajanji za javni sektor. Zato so se dogovorili, da s temi pogajanji počakajo, dokler se vlada ne opredeli do podpisa dogovora s Fidesom.

Kot je pojasnil vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek, je stališče sindikatov enotno, da pogojev za nadaljevanje pogajanj ni, dokler to ni razčiščeno.

Po besedah Štruklja pa je sindikalna stran že napovedala, da se bo v primeru, če bo dogovor obveljal, »povsem drugače organizirala in pripravila zahteve, ki bodo prilagojene temu, kar piše v dogovoru z zdravniki«. To pa po njegovih besedah »pomeni povsem druge zahteve in v povsem drugem polju finančnega razreda«.

Tudi Počivavšek meni, da v primeru, da bodogovor z zdravniki sklenjen, »pogajanj na tak način, kot so potekala doslej, zagotovo ne bo«.