Pogodbo s Patrio bo preučilo še državno pravobranilstvo

Vlada se je seznanila s poročilom medresorske skupine o ugotavljanju ničnosti pogodbe o nakupu osemkolesnikov.

Objavljeno
24. julij 2014 20.39
Posodobljeno
24. julij 2014 20.39
jsu_vojska
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Vlada se je danes seznanila s poročilom medresorske delovne skupine, ki je od 15. maja, ko je bila imenovana, preučevala okoliščine uveljavljanja morebitne razveljavitve pogodbe o nakupu osemkolesnikov patria.

Ugotoviti je morala možne posledice uveljavljanja ničnosti pogodbe in pripraviti predlog nadaljnjega ukrepanja. Danes je vlado, obrambno ministrstvo in državno pravobranilstvo pisno seznanila z ugotovitvami.

Kot so sporočili na vladi, delovna skupina obsežne in zahtevne dokumentacije in pogodbe v zadevi Patria ni preučila v celoti, je pa vladi predlagala, naj za pomoč zaprosi državno pravobranilstvo. Takšen je bil tudi sklep vlade, je dejala predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle Alenka Bratušek.

»Ker gre pri ničnosti pogodbe za skrajno sankcijo v civilnopravnem smislu, bi bilo treba pri presoji pravice oziroma dolžnosti do uveljavljanja ničnosti z možnimi posledicami v celoti upoštevati trenutno pravno in dejansko stanje v zadevi,« so sporočili po seji vlade.

Medresorska skupina je vlado seznanila, da je pogodba s Patrio razvezana, torej da ne velja več in da je bila realizirana v manjšem obsegu z dobavo 30 vozil, ki so v Slovenski vojski v dejanski rabi. O tem tudi že teče sodni postopek, med drugim tudi glede ugotovitve ničnosti pogodbe oziroma z dejanskim stanjem v zadevi, ki pa je bil s sklepom ustavljen do pravnomočne odločitve v kazenski zadevi v primeru Patria.

Obrambni minister Roman Jakič je pred dnevi dejal, da ne gre le za sodbo v zadevi Patria, v kateri so pravnomočno obsojeni predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, brigadir Tone Krkovič ter prokurist Rotisa Ivan Črnkovič, pač pa tudi za sodbo v zadevi Patria II, v kateri sta bila obsojena slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan. Ta sodba še ni pravnomočna, Cekuta, ki pisne sodbe, kot je povedal za STA, še ni prejel, pa je napovedal pritožbo.