Pogovor premierke Bratušek za avstrijski Kurier in Der Standard

Bratuškova je za časnika spregovorila o gospodarski krizi, slabi banki, novem ozračju na avstrijskem Koroškem ter članstvu Hrvaške v Evropski uniji.

Objavljeno
10. junij 2013 12.49
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Dunaj/Ljubljana - Avstrijska dnevnika Kurier in Der Standard danes objavljata pogovor s premierko Alenko Bratušek, ki se prav danes mudi na uradnem obisku v Avstriji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Za Kurier je premierka znova poudarila, da bo Slovenija z nacionalnim reformnim programom in paketom stabilnosti sama rešila svoje težave in se tako izognila mednarodni pomoči. »Odločitev o prihodnosti naše države in naši suverenosti ne bomo dali iz rok«, je dejala.

Na vprašanje, kdo nosi breme krize, je slovenska premierka odgovorila, da breme občutijo vsi. »Zame je pomembno socialno ravnotežje, bremena morajo biti pošteno porazdeljena. Pri tem se bo pokazalo, kakšen pomen ima solidarnost kot skupna vrednota.«

Na trditve, da naj bi bila Slovenija davčna oaza in vprašanje, če je to njen poslovni model, je Bratuškova odločno odgovorila nikalno in dejala, da je Slovenija izvozno usmerjeno gospodarstvo in nobena davčna oaza.

Od članstva Hrvaške v EU pa slovenska premierka pričakuje stabilnost v regiji, pridobilo pa bo po njenih besedah tudi slovensko gospodarstvo, saj bodo odpadle carine in druge ovire.

Za Kurier glede koroških Slovencev

Glede koroških Slovencev je Bratuškova za Kurier izrazila pričakovanje v nadaljnje korake za uresničitev sedmega člena avstrijske državne pogodbe. Od nove deželne vlade avstrijske Koroške pa tudi pričakuje, da bo storila vse potrebne korake za uresničitev manjšinskih pravic. Izrazila je tudi veselje nad novim političnim ozračjem na avstrijskem Koroškem.

Za Der Standard je predsednica slovenske vlade poudarila, da samo z varčevanjem ne bo mogoče konsolidirati slovenskih javnih financ, da je potreben dvig davka na dodano vrednost ter ukrepi za konsolidacijo proračuna, s poudarkom na odhodkovni strani.

»Če bomo tako nadaljevali in bomo uspešni na odhodkovni strani, se bomo lahko izognili kriznemu davku,« je dejala Bratuškova. Ob tem je tudi napovedala, da bo potrebno poleg javnega sektorja pregledati tudi vse ostale kategorije, ki so financirane iz javnih skladov, in videti, ali tudi tam obstaja varčevalni potencial.

O fiskalnem pravilu

Na vprašanje, kaj je botrovalo, da je spremenila mnenje glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo, pa je Bratuškova dejala, da bo odgovorila z določeno mero humorja.

»Nista bili Angela Merkel ali Evropska komisija, ki sta spremenili moje mnenje. Moja stranka, Pozitivna Slovenija, je podprla spremembo ustave. Na nek način smo omogočili ta proces. A dosedanja vlada je vztrajala, da je potrebno konsolidacijo javnih financ zaključiti do konca leta 2015. In s tem se nisem strinjala in tudi danes se ne strinjam. A na tej vladi je, da mora sprejeti pravne predpise za uresničitev te konsolidacije in v tej zakonodaji se morajo dejansko definirati potrebne metodike in časovni okvir. In to je tisto, kar je prepričalo mene in moje poslance,« je dejala premierka. Zanikala je tudi, da bi se glede vladnih vprašanj posvetovala z ustanoviteljem Pozitivne Slovenije, ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Slovenijo sicer po besedah Bratuškove zaznamujeta tako nizka politična kultura kot pomanjkanje zaupanja. »Ena od treh nalog, ki jo morata izpeljati ta vlada in jaz sama, je, da bodo ljudje verjeli, da živimo v pravni državi in da je naša država poštena. Seveda tega ni mogoče doseči čez noč ali v dveh dneh, saj smo sistem uničevali več let. A zelo se zavzemam za to.«

Kot je še dejala za Der Standard je za Slovenijo članstvo Hrvaške v EU strateškega pomena, saj bodo sedaj vse sosednje države članice EU, kar bo olajšalo gospodarsko sodelovanje in tudi okrepilo vezi med državami, zaključuje STA.