Polemika o izbrisanih se nadaljuje

Katarina Kresal: Človekove pravice kršila prva slovenska vlada na čelu z Lojzetom Peterletom in Igorjem Bavčarjem.

tor, 03.07.2012, 11:40

Ljubljana - Nadaljujejo se različni, predvsem politični odzivi na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, kjer so poudarili, da odškodnina pripada prizadetim zato, ker država ni sama uredila tega vprašanja. Pogledi na to pomembno temo človekovih pravic se na moč razlikujejo. Dr. Vinko Gorenak, minister za notranje zadeve, meni, da gre za »tako imenovane izbrisane«. V svojem blogu je zapisal: »Od leta 1999 je SDS jasno zagovarjala stališče, da gre pri večini za špekulante in nič drugega,« hkrati meni, da ob poročanju o razsodbi mediji ne bi smeli predvajati posnetke njega in Grimsa, »kakor da bi bila midva krivca za to«.

Katarina Kresal, nekdanje notranja ministrica, v svojem blogu meni drugače. Glavne povzročitelje kršitev človekovih pravic vidi v prvi slovenski vladi z Lojzetom Peterletom na čelu, v kateri je bil notranji minister Igor Bavčar, svetovalec vlade v kabinetu notranjega ministra pa je bil današnji minister za notranje zadeve. »Seveda s podporo takratne večine v parlamentu, ki je kljub opozorilom in vloženemu amandmaju sprejela zakon, na podlagi katerega so izbris izvršili.«

Dr. Neža Kogovšek, ja zapisala Kresalova, ki je pravnica in raziskovalka, je položaj izbrisanih in njihov pravni status raziskala do najmanjše podrobnosti, je v enem od intervjujev opozorila, da je bil izbris načrtno dejanje in da je vlada dobro vedela, kaj dela.

Po mnenju Kresalove krivdo in greh nosijo tudi vsi tisti, ki skoraj dve desetletji niso dovolili, da bi država popravila krivice in uredila statuse izbrisanim. Predvsem SDS, SLS, SNS, Nova Slovenija in predhodnice teh strank. »Ne tranzicijska levica, temveč pomladne stranke, kot si rade rečejo.«

Kresalova meni: »Ne bom ne prva ne zadnja, ki pravi: odškodnine naj plačajo tisti, ki so izbris zakrivili.«

Senko Pličanič, minister za pravosodje in javno upravo, ocenjuje, da se bo morala država zaradi sodbe o izbrisanih pripraviti in se nanjo tudi odzvati. "To, kar sodba nalaga, bo Slovenija naredila ali pa bi morala narediti, takšno je moje mnenje," je danes na tiskovni konferenci ob predstaviti svojih nalog za prihodnji mandat dejal Pličanič. Sodbe sicer še ni proučil.

"Slovenija mora narediti tisto, kar bi morala že prej: oblikovati odškodninski sklad. Odločbo sodišča je treba spoštovati, kakršna koli že je," pravi Pličanič.

 

 

Povezane novice

Gorenak proti izbrisanim
2. julij ob 19:50
Vlada uradno še ni komentirala sodbe ESČP, sta jo pa minister Gorenak v blogu in SDS na spletni strani.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
6 komentarjev
Neznan

cla

WTF? Kaj pa škoda, ker niso mogli uporabljat nacionalizirano premoženje 50 let ?
.-.

Za to je potrebno poslati račun Kučanu in Lukšiću.

04. julij 2012, ob 12:51:01
cla

Neznan..........................Res je, tako kot denacionalizacijo in sprejemom tega zakona. Pri poravnavi stroškov bi vključil tudi vse tiste otroke, ki so dobili vrnjena premoženja svojih staršev, obnavljena s strani - koga že?.............


WTF? Kaj pa škoda, ker niso mogli uporabljat nacionalizirano premoženje 50 let ?

04. julij 2012, ob 11:06:38
Neznan

Res je, tako kot denacionalizacijo in sprejemom tega zakona. Pri poravnavi stroškov bi vključil tudi vse tiste otroke, ki so dobili vrnjena premoženja svojih staršev, obnavljena s strani - koga že?. Pa tudi na RKC ne smemo pozabiti.

04. julij 2012, ob 07:54:08
baubau

Prezadolžena mme Kresal očitno še ni poravnala svojih računov

03. julij 2012, ob 14:20:53
ups

Torej naj poravnajo odškodnine ti veljaki Bavčar, Peterle in seveda Janez Janša, ki je tudi vedel za vse te peripetije.

03. julij 2012, ob 13:16:18
darmar

kot so nekje zapisali "...povprečna pravnica KK..."

03. julij 2012, ob 13:04:19
6 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej