Polemika o izbrisanih se nadaljuje

Katarina Kresal: Človekove pravice kršila prva slovenska vlada na čelu z Lojzetom Peterletom in Igorjem Bavčarjem.

Objavljeno
03. julij 2012 11.30
Posodobljeno
03. julij 2012 11.40
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Ljubljana - Nadaljujejo se različni, predvsem politični odzivi na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, kjer so poudarili, da odškodnina pripada prizadetim zato, ker država ni sama uredila tega vprašanja. Pogledi na to pomembno temo človekovih pravic se na moč razlikujejo. Dr. Vinko Gorenak, minister za notranje zadeve, meni, da gre za »tako imenovane izbrisane«. V svojem blogu je zapisal: »Od leta 1999 je SDS jasno zagovarjala stališče, da gre pri večini za špekulante in nič drugega,« hkrati meni, da ob poročanju o razsodbi mediji ne bi smeli predvajati posnetke njega in Grimsa, »kakor da bi bila midva krivca za to«.

Katarina Kresal, nekdanje notranja ministrica, v svojem blogu meni drugače. Glavne povzročitelje kršitev človekovih pravic vidi v prvi slovenski vladi z Lojzetom Peterletom na čelu, v kateri je bil notranji minister Igor Bavčar, svetovalec vlade v kabinetu notranjega ministra pa je bil današnji minister za notranje zadeve. »Seveda s podporo takratne večine v parlamentu, ki je kljub opozorilom in vloženemu amandmaju sprejela zakon, na podlagi katerega so izbris izvršili.«

Dr. Neža Kogovšek, ja zapisala Kresalova, ki je pravnica in raziskovalka, je položaj izbrisanih in njihov pravni status raziskala do najmanjše podrobnosti, je v enem od intervjujev opozorila, da je bil izbris načrtno dejanje in da je vlada dobro vedela, kaj dela.

Po mnenju Kresalove krivdo in greh nosijo tudi vsi tisti, ki skoraj dve desetletji niso dovolili, da bi država popravila krivice in uredila statuse izbrisanim. Predvsem SDS, SLS, SNS, Nova Slovenija in predhodnice teh strank. »Ne tranzicijska levica, temveč pomladne stranke, kot si rade rečejo.«

Kresalova meni: »Ne bom ne prva ne zadnja, ki pravi: odškodnine naj plačajo tisti, ki so izbris zakrivili.«

Senko Pličanič, minister za pravosodje in javno upravo, ocenjuje, da se bo morala država zaradi sodbe o izbrisanih pripraviti in se nanjo tudi odzvati. "To, kar sodba nalaga, bo Slovenija naredila ali pa bi morala narediti, takšno je moje mnenje," je danes na tiskovni konferenci ob predstaviti svojih nalog za prihodnji mandat dejal Pličanič. Sodbe sicer še ni proučil.

"Slovenija mora narediti tisto, kar bi morala že prej: oblikovati odškodninski sklad. Odločbo sodišča je treba spoštovati, kakršna koli že je," pravi Pličanič.