Policija nad domnevne organizatorje neprijavljenih protestov

Stranka TRS je danes dobila obvestilo kršitelju, verjetno pa tudi nekateri drugi posamezniki in organizacije.

Objavljeno
11. januar 2013 11.02
Posodobljeno
11. januar 2013 11.26
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Ljubljana – Stranko TRS Policija kaznuje, ker so »javno oglaševali oziroma pozivali k udeležbi z javno objavo, katerega pa kot organizator (niso) prijavili v zakonsko določenem času in sicer najmanj tri dni pred dnevom shoda na pristojno policijsko postajo.«

Na spletni strani TRS so dva dneva pred 1. vseslovensko vstajo, 21. decembra, objavili za policijo sporen članek »Vseslovenska vstaja 21. 12. 2012; Poziv k udeležbi«, pod katerim se je podpisal zastopnik stranke Matjaž Hanžek.

Stranka se je na twitterju odzvala: »Danes smo bili seznanjeni, da nas oblast smatra za organizatorja vseslovenske vstaje. Kdor vabi, je kriv.«

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da so v zvezi z organizacijo protestov eno fizično in štiri pravne ter odgovorne osebe v skladu z zakonom obvestili, da se izjavijo o dejstvih in okoliščinah prekrška.

V obravnavi tudi Uroš Lubej, Združenje Sever, Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Obvestilo s Policije je tako prejel tudi urednik novomeškega Čuvarja, kjer so objavili peticijo za ljudsko nezaupnico in govornik na današnjem protestu Uroš Lubej. Na Twitterju je zapisal: »Gorenak je prisilil policijo, da me preganja kot organizatorja protestov. Namesto da bi se ukvarjal z režimom, se je lotil državljanov.«

Dejal je tudi, da se bo še naprej aktivno udeleževal »protirežimskih« demonstracij. Tako kot do sedaj bo tudi vnaprej poskušal sooblikovati skupne zahteve protestov, dokler ne bo prišlo do njihove uresničitve. Prepričan je tudi, da režimu s tovrstnimi ukrepi ne bo uspelo ustaviti protestnega gibanja v Sloveniji.

Med 1. vseslovensko ljudsko vstajo se je Lubej izpostavil kot eden od organizatorjev in hkrati pozval tudi vse druge pobudnike demonstracij, naj se razkrijejo, hkrati pa prvi prebral prve zahteve protestnikov, so zapisali v Mladini.

Eden od članov veteranske organizacije je dejal: »Nisem vedel, da je spoštovanje morale, etike in zakonov prekršek«.

Po naših informacijah se Združenje Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo pravkar posvetujeta z odvetniki.

Kazen za neprijavljen shod od 250 do 8.000 evrov

Notranji minister Vinko Gorenak in minsiter Senko pličanič sta na dan 1. vseslovenske vstaje pozvala, naj shod prijavijo in zagotovijo varnost vseh udeležencev, sicer bodo kazensko in odškodninsko odgovorni tudi voditelji sindikalnih in veteranskih organizacij, ki pozivajo k udeležbi.

»Zato so odgovorni najmanj v tistem delu, ki zadeva njihovo članstvo,« je dejal Gorenak. Za nespoštovanje predpisov iz zakona o javnih zbiranjih je predvidena globa do 250 evrov za posameznika in do 8000 evrov za pravne osebe. Če bi na demonstracijah nastala materialna ali kakršnakoli druga škoda, so mogoče tudi odškodninske tožbe, pravi minister. (An. B., notranja politika)

Popoldne bo v Ljubljani potekala druga vseslovenska ljudska vstaja, ki jo bo spremljal tudi Protestival.