Nove stavkovne ukrepe bi lahko občutili vsi državljani

Policisti opozarjajo na ignoranco vlade, zato se stavka nadaljuje v nezmanjšanem obsegu.

Objavljeno
06. januar 2016 15.01
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana - Policisti od vlade še niso prejeli simulacij odprave plačnih anomalij. Vlada še naprej ignorira legitimne zahteve obeh sindikatov, o nadaljevanju pogajanj ni nobenih informacij, so sporočili. Kot navajajo, bodo kljub zagotovilom, da bodo stavkovni ukrepi usmerjeni zgolj proti vladi, prisiljeni izvesti tudi take, ki jih bodo občutili vsi državljani.

Kot so sporočili iz skupnega policijskega stavkovnega odbora, se stavka, s katero so začeli 18. novembra, »zaradi popolne neodzivnosti in nadaljnje ignorance vlade nadaljuje v nezmanjšanem obsegu«. Spomnili so, da so bili na zadnjem sestanku z vladno stranjo 22. decembra obveščeni, da bodo pogajanja začasno prekinjena zaradi potrebe po pripravi dodatnih izračunov finančnih posledic, ki bi nastale ob realizaciji zadnjega sindikalnega predloga.

Vodja vladne pogajalske skupine, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je po njihovih navedbah takrat obljubila, da bodo izračuni predstavljeni ob nadaljevanju pogajanj takoj po novem letu, toda o nadaljevanju pogajanj nimajo še prav nobenih informacij.

Policija: Zaradi odnosa vlade državljani prikrajšani za dosedanji nivo varnosti

Kljub zagotovilom, da bodo stavkali na način, ki bo usmerjen izključno proti vladi, bodo glede na njen odnos do vseh policistov »žal prisiljeni izvesti tudi ukrepe, ki jih bomo občutili vsi državljani. »Državljani bodo zaradi odnosa vlade pri reševanju odprtih zahtev v času legitimne stavke prikrajšani za dosedanji nivo varnosti, ki že po dobrem mesecu dni stavke močno pada. Vlada se namreč ne zaveda, da vzdrževanje nivoja varnosti države v pretežnem delu temelji prav na samoiniciativnosti, slednja pa je pogojena prav z zadovoljstvom slehernega policista«, so zapisali.

Policisti namreč v času stavke izvajajo le nujne naloge, opredeljene v zakonodaji. »Očitno pa to predstavnikov vlade ne skrbi, saj so zase na račun vseh državljanov dobro poskrbeli«, so navedli. O stavkovnih ukrepih, ki jih bodo izvedli, bo javnost pravočasno obveščena, so napovedali policisti in se državljanom za morebitne nevšečnosti že vnaprej opravičili. »Vendar po skoraj dveh mesecih trajajoči ignoranci vlade druge izbire nimamo,« so pojasnili.

Vladni strani očitajo, da za nekatere privilegirane skupine v Sloveniji denar ni problem. Ob tem so med drugim navedli nezakonito izplačilo dodatka za stalno pripravljenost na nekaterih ljubljanskih fakultetah, ki ga je v času dela na ekonomski fakulteti prejemal tudi sedanji minister za finance Dušan Mramor.

Vse stavkajoče pa pozivajo, da ne nasedajo poskusom vnašanja razdora s strani nekaterih posameznikov, ki skušajo onemogočati ali preprečevati pravico do izvajanja stavke.