Policija »prepoznala« Sviz kot organizatorja

MNZ je Svizu in predsedniku sindikata Branimirju Štruklju poslalo obvestilo o domnevnem prekršku.

Objavljeno
14. januar 2013 09.10
Posodobljeno
14. januar 2013 09.30
11.1.2013 Ljubljana, Slovenija. Protesti imenovani Druga vseslovenska vstaja. Protestniki na Trgu Republike.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Ljubljana - Danes sta Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Branimir Štrukelj kot odgovorna oseba Sviza prejela obvestilo o prekršku, v katerem jih policija prepoznava kot organizatorje protestov, so sporočili iz Sviza.

MNZ v svojem dopisu zapiše, da, ker je Sviz pozval svoje člane k udeležbi na demonstracijah, »iz tega izhaja, da ste eden izmed organizatorjev izvedenega neprijavljenega shoda ...«.

V Svizu pravijo, da niso organizator protestov, »temveč so zgolj napovedali udeležbo in k temu povabil tudi (po svoji vesti) člane sindikata«. »Na neutemeljeno obtožbo MNZ« se bodo odzvali v zakonsko določenem roku.

Notranjega ministra Vinka Gorenaka pozivajo, naj ovadi še predsednika vlade Janeza Janšo, ki je javno pozival mlade, naj se vsaj enkrat na teden srečajo pred parlamentom, še pred tem pa celotno ljudstvo na slovenske ulice in trge.

Ljubljanska policijska postaja je začela postopke proti domnevnim organizatorjem neprijavljenih protestov, ki so bili 21. decembra. Obvestilo policije so v petek prejeli Stranka za trajnostni razvoj (TRS), Uroš Lubej, urednik Novomeškega čuvaja in govornik na obeh vseslovensih vstajah v Ljubljani. Po naših informacijah sta v prekrškovnem postopku tudi združenje Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo.