Sindikat policistov potrdil komuniciranje v zaprtih skupinah

Policijo preseneča izjava sindikata, da »ne razpolaga z avtentično korespondenco«.

Objavljeno
04. marec 2016 14.56
S. P., STA, Ma. F.
S. P., STA, Ma. F.

Ljubljana – Sindikat policistov Slovenije se je danes odzval na nedavno afero, povezano z socialnim omrežjem facebook in »zasedo«, ki so jo policisti s koordinacijo po facebooku pripravili ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju, v kar je bil domnevno vpleten tudi predsednik policijskega sindikata Zoran Petrovič.

V sindikatu so zapisali, da so omenjeni »pogovori na družbenem omrežju facebook dejansko bili in da so tako komunicirale zaprte skupine članov sindikata«. Ne morejo pa potrditi, ali je bila korespondenca, ki je objavljena v medijih, pristna, saj z avtentično korespondenco ne razpolagajo.

Poudarili so, da je predsednik Petrovič nadaljevanje svojega mandata sam vezal na zaupnico članstva na izrednem kongresu Sindikata policistov Slovenije, ki ga bodo izvedli po koncu policijske stavke.

Opozorili so, da sta sindikat in Petrovič deležna številnih napadov in poskusov diskreditacije in da je več kot očitno, da je sindikat moteč faktor zaradi nepopustljivega zastopanja interesov vseh zaposlenih, zato se poskuša omejiti njegova učinkovitost.

Trenutna prioriteta Sindikata policistov Slovenije ostaja izvajanje stavkovnih aktivnosti in skrb za pravice zaposlenih, so še zapisali.

Policija: Z odzivom sindikata se ne moremo strinjati

Z odzivom Sindikata policistov Slovenije se ne moremo strinjati, so se odzvali na policiji. Preseneča jih predvsem izjava sindikata, da »ne razpolaga z avtentično korespondenco«, saj po mnenju policije v isti sapi priznava, da so »pogovori na družbenem omrežju facebook dejansko bili in da je šlo za zasebno komunikacijo znotraj več zaprtih skupin članov sindikata«. Če se v javnosti pojavi tako obremenilna korespondenca, ki meče slabo luč na delo policistk in policistov, se je policija - kot delodajalec in kot organ odkrivanja - dolžna odzvati, menijo na policiji.

Preseneča jih tudi implicitna predpostavka sindikata, da je odprta problematika posledica dejstva, da je sindikat »moteč faktor zaradi nepopustljivega zastopanja interesov vseh zaposlenih, zato se skuša omejiti njegova učinkovitost«. V policiji še vedno podpirajo »popolnoma legitimne zahteve policistov«, saj so povsem upravičene glede na dolgoletna slabšanja delovnih razmer v policiji in ekonomsko-socialnega statusa policistov, kar je vodstvo policije večkrat poudarilo tudi pred stavko. »Če se borimo za skupne interese, enostavno ni smiselno, da bi jih želeli sami spodkopavati. Vendar pa vztrajamo pri stališču, da je treba do ciljev priti z legitimnimi in moralno neoporečnimi orodji. V sindikalnem boju in stavki ni vse dovoljeno - še najmanj načrtovanje in izvajanje neetičnih in nedopustnih kaznivih ravnanj, ki nimajo nobene povezave s poslanstvom policije niti sindikata,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Žalosti jih, da sindikalni predstavniki, ki naj bi zastopali ne le pravice svojega članstva, temveč pravice vseh zaposlenih v policiji, »pozabljajo, kaj je temeljno poslanstvo sindikalnega boja.« S tem ne krnijo le lastnega ugleda, temveč tudi zaupanje v policijo ter vse policistke in policiste, ki delajo profesionalno in požrtvovalno, poudarjajo. »Na kocko postavljajo tudi skozi zgodovino težko priborjen status, legitimnost in pogajalsko moč delavskih organizacij.«