Policisti, kako daleč?

Sindikata dobila izračune notranjega ministrstva.

Objavljeno
08. januar 2016 20.57
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Policisti nadaljujejo 18. novembra začeto stavko. Odgovora na vprašanje, kako se bo ta zaostrovala v prihodnjih dneh, po današnjem sestanku predsednikov sindikatov policistov z generalnim direktorjem policije in notranjo ministrico še ni.

Niti predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič niti predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič nista razkrila, ali se bo zaostritev stavkovnih ukrepov v nedeljo najprej pokazala s poostrenim nadzorom policistov na mejnih prehodih s Hrvaško, ko naši sosedje končujejo zimske počitnice. Zagotovila sta, da bo javnost o tem pravočasno obveščena, prepričana sta, da zastoji bodo, hkrati pa dodala, da ni »vse odvisno od vodstev obeh sindikatov«. Danes ni šlo za nadaljevanje pogajanj – na to stavkovni odbor še čaka –, ampak zgolj za sestanek najprej z Marjanom Fankom in kasneje z Vesno Györkös Žnidar.

Notranja ministrica po sestanku ni dajala izjav, je pa sindikalni strani izročila gradivo z zahtevanimi izračuni oziroma simulacijami za odpravo plačnih anomalij. Sindikalna stran ga bo zdaj proučila, Zoran Petrovič pa je dejal, da je že iz hitrega pregleda gradiva jasno, da je ministrstvo za javno upravo tako javnost kot vlado zavajalo s podatkom o povprečni plači za peti tarifni razred, saj je ta nižja, kot je navajalo. Zato bodo vztrajali pri celoviti prenovi plačnega in kariernega sistema. »Naše zahteve so upravičene in utemeljene, ukrepi niso usmerjeni proti državljanom, saj bodo storili vse, da jih ti ne bi občutili, ampak proti posameznikom v vladi, ki očitno nočejo učinkovitega dela policije,« je poudaril Petrovič.

Še vedno na strani policistov, ampak ...

Generalni direktor policije Marjan Fank je poudaril, da je še vedno na strani policije, saj razume težave, s katerimi se spopadajo. »Toda aktivnosti, ki bi presegle meje zakonitega, ne podpiram. Če policisti ne bodo spoštovali zakonodaje, kdo jo bo?« Zato je prav v zvezi z možnostjo poostrenega nadzora na meji ob prepričanju, da bo promet v teh dneh potekal nemoteno, opozoril na dvoje. Prvič, o varovanju meje govorita naša zakonodaja in schengenski zakonik. Drugič, poostren nadzor, ko postopki na meji lahko potekajo bolj dosledno, lahko odredi le starešina v policijski organizaciji, nikakor pa ga ne more odrejati sindikat. »Stavkovne aktivnosti imajo pravila in meje, do kod lahko sežejo. Tudi zato sem sindikat jasno opozoril, naj posameznih policistov nikar ne izpostavljajo, saj bi lahko prestopili meje in bili izpostavljeni sankcijam,« opozarja prvi človek slovenske policije.