Policisti po dogovoru »dali pihati« ministru Koprivnikarju?

Anonimni policist trdi, da je predsednik sindikata policistov Zoran Petrovič sodeloval pri dogovoru o »zasedi« ministru.

Objavljeno
01. marec 2016 11.20
De. P., STA, Š. P., Ma. F.
De. P., STA, Š. P., Ma. F.

Ljubljana − V javnost je prišlo pismo anonimnega policista, ki trdi, da so policisti konec novembra po predhodnem dogovoru ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in pri njem opravili preizkus alkoholiziranosti. Kot je razvidno iz pisma in fotografij pogovora na družabnem omrežju facebook, je domnevno pri tem sodeloval tudi predsednik policijskega sindikata Zoran Petrovič.

Avtor pisma, naslovljenega na javnost in vodstvo policije, navaja, da ga je sindikalni kolega prosil za »nespodobno uslugo«. Od njega je želel, da v interesu zastraševanja s ciljem zvišanja policijskih plač ustavi Koprivnikarja in mu da pihati. Pri tem mu je pokazal že ustaljen način koordinacije in komunikacije, s katerim bi izvedel dejanje.

Policist, ki meni, da je glede na podatke dvomljiv tudi rezultat preizkusa alkoholiziranosti, je v trenutku kolegove nepazljivosti fotografiral facebook stran, prek katere so potekala dogovarjanja. Fotografije je priložil odprtemu pismu. Iz njih je razvidno, da podoben dogodek čaka tudi premiera Mira Cerarja.

Jezni policist, kakor se je sam poimenoval, se je za razkritje odločil, ker meni, da so policisti zadnji, »ki bi si lahko privoščili takšne konstrukte in zlorabe sistema, kot je bil izpeljan pri ministru Koprivnikarju«. Po njegovem si slovenska policija takšnega sindikalnega dela ne zasluži, Slovenija pa takšnih policistov ne potrebuje. Nedopustno je, da se policija zlorablja za sindikalno-politične obračune in merjenje moči, je zapisal.

Drugi razlog, ki je spodbudil njegovo odločitev, pa da je ugotovitev, da se predsednik sindikata Zoran Petrovič redno srečuje s poslancem SDS Vinkom Gorenakom, kar da so mu povedali njegovi sodelavci. Pravi, da so se po njunih srečanjih vedno začeli pojavljati napadi na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar ali generalnega direktorja policije Marjana Fanka.

Notranja preiskava ni potrdila Koprivnikarjevih navedb

Kot je znano, so ministra Koprivnikarja v soboto, 28. novembra, lani ponoči po koncertu, ki ga je imel v Škofji Loki s svojo rock skupino, ustavili policisti. Koprivnikar je opravil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije.

V javnosti se je nato sprožilo vprašanje, ali so policisti Koprivnikarja ustavili načrtovano, saj je minister v času policijske stavke izrekel nekaj kritik na njihov račun. Tudi Koprivnikar sam je na facebooku zapisal, da so policisti na popolnoma prazni stranski cesti pripeljali za njim s prižganimi modrimi lučmi. »Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest ... nobenih problemov ... pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost,« je takrat zapisal.

Zaradi »sumov notranjih nepravilnosti in namigovanj zunanje javnosti o tem« je kranjska policijska uprava sprožila notranjevarnostni postopek. Ta »ni potrdil navedb, da je bil postopek z voznikom v nedeljo ponoči na območju Škofje Loke vnaprej načrtovan«, so nekaj dni po dogodku sporočili s PU Kranj.

Kot so tedaj pojasnili, sta se policista v »takratnih krajevnih in časovnih okoliščinah« odzvala na prijavo neinterventnega dogodka policiji, ko se je na Poljansko cesto z notranjega parkirišča gostinskega obrata vključeval voznik avtomobila. »Okoliščina in dejstvo, da so takšna ravnanja pogosto povezana z vožnjo pod vplivom alkohola, pa je odločilno vplivala na nadaljnji razvoj dogodkov in izvajanje policijskih pooblastil, med katerimi je bila tudi odreditev preizkusa alkoholiziranosti, kar policist sme storiti v skladu s predpisi o cestnem prometu,« so zapisali.

Na PU Kranj bodo navedbe še enkrat preverili

Danes pa so na PU Kranj v zvezi s tem še enkrat zatrdili, da notranji nadzor tedaj ni ugotovil nepravilnosti. Kot so zapisali, so sicer zaznali informacije med policisti, ki so nakazovale sporno ravnanje, vendar jim jih z dokazi ni uspelo potrditi.

Na podlagi navedb v anonimki in iz nje razvidne korespondence na družabnem omrežju bodo zdaj vse navedbe znova preverili in v primeru njihove potrditve takoj obvestili specializirano državno tožilstvo in ustrezno ukrepali, so še sporočili.

»Kot smo v javnosti že večkrat poudarili, podpiramo sindikalna prizadevanja za izboljšanje policijskega nagrajevanja, vendar znotraj zakonskih okvirov. Morebitne zlorabe sindikalnega poslanstva so nedopustne in najmanj v nasprotju s kodeksom policijske etike, zato takšen način ravnanja ostro obsojamo. Takšna dejanja mečejo slabo luč na številne policistke in policiste, ki z vso skrbnostjo in odgovornostjo opravljajo svoje delo,« so sporočili danes.

Fank: Obsojamo ravnanja, ki bi bila v nasprotju s strokovnostjo in zakonitostjo policijskega dela

»Na podlagi navedb v anonimnem pismu in korespondence, razvidne na družbenem omrežju, vse navedbe podrobno preverjamo in smo o njih že obvestili Specializirano državno tožilstvo RS. Glede na ugotovitve pa bomo ustrezno ukrepali tudi v policiji,« so besede generalnega direktorja policije Marjana Fanka povzeli v sporočilu.

Kot je še dodal, so že večkrat poudarili, da podpirajo sindikalna prizadevanja za izboljšanje delovnih razmer in statusa policistov, vendar znotraj zakonskih okvirov. »Morebitne zlorabe sindikalnega poslanstva so nedopustne, v nasprotju s kodeksom policijske etike, predstavljajo pa tudi kršitev določb kolektivne pogodbe za policiste, zato takšen način ravnanja ostro obsojamo,« je pri tem še navedel Fank.

Dodal je še, da »takšna dejanja mečejo slabo luč na številne policistke in policiste, ki z vso skrbnostjo in odgovornostjo opravljajo svoje delo«.

»Vsa ravnanja, ki bi bila v nasprotju s strokovnostjo in zakonitostjo policijskega dela, v policiji absolutno obsojamo, saj pomenijo grob poseg v organizacijsko integriteto, obenem pa takšna parcialna dejanja posameznikov povzročajo škodo vsem policistkam in policistom, celotni policiji, ki se zavzema za spoštovanje visokih etičnih in moralnih načel,« je bil oster prvi mož policije.

Sklenil je še, da policija zagotavlja ustavne in zakonske pravice vsem ljudem pod enakimi pogoji. »Pri tem stališču bomo dosledno vztrajali še naprej,« je še zagotovil.

Petrovič za zdaj ne nemerava odstopiti

Zoran Petrovič se je s kratko izjavo za javnost že odzval. Kot je zapisal, so v zadnjem tednu dni prejeli več novinarskih vprašanj, ki se nanašajo na delovanje Sindikata policistov Slovenije. »Pojavili so se očitki o sestankih in organizaciji protestov, sestajanju predsednika sindikata policistov s člani političnih strank in komunikacija med predstavniki sindikata.« Petrovič meni, da je namen takšnih pisanj »diskreditacija sindikata, predsednika sindikata s popolnoma neresničnimi izjavami ali prilagajanjem posameznih aktivnosti, ki jih sindikat izvaja v okviru svojih pristojnosti.« Kot je dodal, je bilo pričakovano, da bodo tarča takšnih napadov, »saj smo posegli v interesne sfere posameznikov, nazadnje z vprašanji pristojnim ministrom o spornem dvigu plač ene od poklicnih skupin.«

Petrovič je še zapisal, da bo sindikat v sredo medijem posredoval pisno izjavo. Svoje izjave bodo utemeljili s pisnimi dokazili in drugimi listinami.

Koprivnikarja žalostijo nova dejstva, ki naj bi kazala na nameren policijski nadzor

Ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja žalostijo nova dejstva, s katerimi anonimni pošiljatelj dokazuje, da so ga policisti lani ustavili načrtno. To po njegovem mnenju meče slabo luč na sicer odlično delo policistov, sam pa ne bo ukrepal. Obenem je zagotovil, da dogodek ne sme vplivati na pogajanja s policisti, saj se pogajajo o dejstvih.

»Sam za svoja ravnanja prevzemam odgovornost, podobno pričakujem tudi od drugih,« je dodal. Tudi v notranje zadeve sindikata se ne namerava vpletati. Če člani sindikata ocenijo, da vodstvo zastopa njihova stališča in način dela, jih bo verjetno še naprej zastopal, če ocenijo drugače, je to njihova stvar, je poudaril Koprivnikar in s tem med drugim odgovoril na vprašanje, ali lahko Petrovič še zastopa svoje kolege.

Koprivnikar je že po tistem, ko so ga policisti ustavili, navedel, da zanj veljajo enaka pravila kot za vse druge državljane. A je že tedaj dvomil o naključju, saj po njegovih trditvah ni z ničimer vzbudil pozornosti policistov. Zdaj pričakuje, da bodo na policijski upravi v ponovni preiskavi upoštevali nova dejstva in bo policija sankcionirala posameznike, ki niso delovali v skladu z njenim poslanstvom.