Policisti preverjajo istovetnost podpisov PS

V PS so zgroženi. Kriminalisti so preverjali podpis poslanke Melite Župevc.

Objavljeno
12. november 2012 15.16
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Kriminalisti, ki so bili v petek v DZ, preiskujejo tudi domnevno sporne podpise poslancev PS pod referenudmsko pobudo o državnem holdingu.  Na Delu smo pred časom pisali, da je vprašljiva avtentičnost podpisov Melite Župevc, Mitje Meršola, Gašparja Gašparja Mišiča, Matjaža Zanoškarja, Jerka Čehovina in Petra Vilfana. Vsi poslanci so sicer potrdili, da referendum o holdingu podpirajo.

Sporen podpis Župevčeve

S ljubljanske policijske uprave so poslali, da se predkazenski postopek nanaša na ovadbo v zvezi istovetnostjo enega podpisa pod pobudo za referendum. Poslanka PS Tamara Vonta je na Facebooku zapisala: »Poslanka na porodniškem dopustu se je morala dvanajstkrat podpisati pred kriminalisti, ki raziskujejo, ali je res podpisala samo sebe ... Kaj še? Kaj še? Kje živimo?«

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa je potrdil, da so kriminalisti v zvezi s podpisom pod referendumsko zahtevo obiskali njihovo poslanko Melito Župevc.

V PS so zgroženi, kako so se kriminalisti odločili za preiskavo originalnih in lastnoročnih podpisov poslancev pod pobudo za referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Vsi poslanci so se lastnoročno podpisali pod zahtevo, svojo voljo pa tudi v obliki elektronske pošte potrdili predsedniku DZ, so sporočili.

Ob tem v PS koaliciji, posebej pa strankama SDS in DL očitajo, da spodkopavata temelje slovenske demokratične ureditve: najprej z »izginulimi «in »nečitljivimi« podpisi pod referendumsko pobudo za poroštvo za Teš 6, zatem pa še z »izgubljenimi« podpisi pod pobudo za zakon o t. i. slabi banki, »izgubljenimi« podpisi pod pobudo za zakon o ustanovitvi holdinga ter razveljavitvijo skeniranih podpisov. Pismo PS obsoja zlorabo represivnih organov za politični boj objavljamo v celoti.

Nanj se je že odzvala stranka SDS, kje so zapisali, da današnje izjave in obsodbe predstavnikov PS razumejo »kot nezaslišano politizacijo«. Tako ravnanje pa razumejo tudi »kot velik pritisk, ki da ga v PS skušajo izvajati nad organi pregona«.

Obsojajo pa tudi kopiranje poslanskih podpisov in »izigravanje jasnih referendumskih pravil, ki si jih je privoščila opozicijska stranka Pozitivna Slovenija«.

Izgubljeni podpisi sindikata KNG

Policija preiskuje tudi okoliščine izgubljenih podpisov sindikata KNG, ki je vložil referendumsko pobudo o slabi banki. Predsednik DZ Gregor Virant in generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik sta danes zagotovila, da do nepravilnosti s strani DZ ni prišlo, da so ravnali po veljavnih predpisih in da so originali še vedno na varnem pod ključem v železni omari DZ.

Virant je prepričan, da problema v DZ ni, »nastal je pri kroženju dokumentov od DZ do MNZ«. »Menim, da je žalitev za inteligenco, da se dela problem tam, kjer ga ni. Ne bom dovolil, da se sled napelje v napačno smer.«