Policisti z zaroto proti ministru?

Vodilni policijski sindikalist menda vodil akcijo proti Borisu Koprivnikarju. Naslednja tarča je bil Miro Cerar.

Objavljeno
01. marec 2016 21.18
bsa Cerar
Mario Belovič, Zoran Potič
Mario Belovič, Zoran Potič
Ljubljana – Policijska uprava nadaljuje notranjo preiskavo ravnanja patrulje, ki je konec novembra lani ustavila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. V njej preiskuje, ali je šlo za naklepno delovanje proti predstavniku izvršne veje oblasti, ki ga je vodil predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Zgodba o sobotnem večeru ministra Borisa Koprivnikarja in bližnjega srečanja s prometno patruljo se je, kot je mogoče razbrati iz gradiva, ki ga je posredoval anonimni vir, začela pisati nekaj dni pred opravljanjem testa alkoholiziranosti. Ta je, kot je znano, bil negativen, Koprivnikar pa ni presegel zakonskih določil, saj je napihal 0,12 g/l alkohola.

Dokazi v obliki fotografij, ki so jih dobili slovenski mediji iz anonimnega vira, bi lahko dokazovali, da se je proti ministru zarotila skupina policistov, akcijo pa je dirigiral sindikalni vodja Zoran Petrovič.

Anonimni vir je različnim medijem posredoval 53 posnetkov skupine na facebooku (FB), v kateri lahko spremljamo pogovor policistov in sindikalnega predstavnika Zorana Petroviča. Iz zapisov je mogoče povzeti, da je Petrovič pridobil fotografijo ministrovega vozila, da bi ga patrulja lažje identificirala. Petrovič v nadaljevanju zapiše, da bi bila akcija (»napihanega ministra«) lepo darilo ob rojstnem dnevu Sindikata policistov Slovenije (SPS). Med člani skupine na FB je zakrožila tudi fotografija alkotesta, ki ga je opravil Koprivnikar in v nadaljevanju lahko beremo o razočaranju pa tudi komentar, da bo naslednji na vrsti predsednik vlade Miro Cerar. Ko je Koprivnikar dan kasneje na svoji FB-strani podvomil o postopku policijske patrulje, so v zaprti skupini komentirali, da mu je zdaj jasno, da je »na muhi«. Petrovič pa je vse skupaj komentiral: »Jebe nas, zdaj pač naj razmišlja.«

Sindikat vse obtožbe zanika

Petrovič anonimne navedbe zanika. »Zahteval bom izpisek prometa s svojega telefona, ki bo jasno dokazal, da se na tisti dan nisem z nikomer nič dogovarjal.« O dogovarjanju na spletu pravi, da gre za »inserte«, ki niso v zaporedju, torej za manipulacijo. Motive za anonimno pismo, ki da je diskreditacija, vidi v policijski stavki, pri kateri ne nameravajo popuščati, s to »afero« pa vlada želi preusmeriti pozornost. »Ob vsakem konfliktu z vlado je tako,« pravi Petrovič. Ker so v anonimki hude obtožbe proti sindikatu in njegovemu predsedniku, se bo ta jutri v svojo obrambo odzval »s pisnimi dokazili in drugimi listinami«.

Generalni direktor policije Marjan Fank je z anonimnim pismom in spletno korespondenco že seznanil specializirano državno tožilstvo in obljubil, da bo policija ustrezno ukrepala, takšen način ravnanja vpletenih policistov pa ostro obsoja. Tudi kranjska policijska uprava je zaradi »novih podatkov« ponovno uvedla notranji nadzor. Ob prvih informacijah konec lanskega leta, da so policisti načrtno zasledovali ministra Koprivnikarja, je že bil izveden notranji nadzor, a takrat niso našli dokazov za sporno ravnanje. »Takšna dejanja mečejo slabo luč na številne policistke in policiste, ki z vso skrbnostjo in odgovornostjo opravljajo svoje delo. Vsa ravnanja, ki bi bila v nasprotju s strokovnostjo in zakonitostjo policijskega dela, v policiji popolnoma obsojamo, saj pomenijo grob poseg v organizacijsko integriteto, obenem pa takšna parcialna dejanja posameznikov povzročajo škodo vsem policistkam in policistom, celotni policiji, ki se zavzema za spoštovanje visokih etičnih in moralnih načel. Policija zagotavlja ustavne in zakonske pravice vsem ljudem pod enakimi pogoji. Pri tem stališču bomo dosledno vztrajali še naprej,« pravi Fank, ki dodaja, da so »morebitne zlorabe sindikalnega poslanstva nedopustne, v nasprotju s kodeksom policijske etike, predstavljajo pa tudi kršitev določb kolektivne pogodbe za policiste«.

Ministra nova dejstva žalostijo

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar nova dejstva, s katerimi anonimni pošiljatelj dokazuje, da so ga policisti lani ustavili načrtno, žalostijo. To po njegovem meče slabo luč na sicer odlično delo policistov, a sam ne bo ukrepal. Ob tem je dejal, da dogodek ne sme vplivati na pogajanja s policisti, saj se pogajajo o dejstvih. »Če privolimo v to, da takšna ravnanja vplivajo na pogajanja, privolimo v to, da se ne pogajamo o dejstvih.« Niti o političnih ozadjih dogodka noče špekulirati ali jih komentirati. »Sam za svoja ravnanja prevzemam odgovornost, podobno pričakujem od drugih,« pravi Koprivnikar, ki se ne namerava vpletati v notranje zadeve sindikata. Zato naj člani sindikata ocenijo, ali vodstvo res zastopa njihova stališča in način dela.

Ko so se v javnosti vzbudili prvi sumi o delovanju policije proti ministru, ki vodi pogajanja s sindikati policije o stavkovnih zahtevah, so na PU Kranj opravili notranji nadzor izvedenega postopka. Preiskava sumov ni potrdila oziroma so zanikali, »da je bil postopek z voznikom vnaprej načrtovan«. Pojasnili so, da se je patrulja znašla pred gostiščem, v katerem je Koprivnikar nastopal s svojo skupino, po naključju, ker so se odzivali na klic občana zaradi hrupa, ne zaradi dogajanja v gostilni. In v tistem trenutku so tudi po naključju ustavili Koprivnikajevo vozilo in po naključju je bilo to edino vozilo tistega dne, ki ga je patrulja ustavila in vozniku odredila test alkoholiziranosti.