Politični spopad slovenske verzije med Karlom Velikim in Jamesom Bondom

Besedni spopad Karla Erjavca in Mateja Tonina okoli obnove vikenda v Umagu se sprevrača v pravi politični spektakel.

Objavljeno
12. januar 2016 18.19
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Zakaj je zunanji minister Karl Erjavec dajal številne škodljive izjave o arbitraži, je danes ponovil vprašanje poslanec NSi Matej Tonin. Domneva je, tako Tonin, da bi lahko Erjavec obnovil vikend na Hrvaškem iz denarja Patrie, ali iz tajnih fondov. Odgovor Erjavca: »Morda ima fant bujno domišljijo.«

Ko je NSi s pomočjo SDS minuli teden vložila interpelacijo zoper zunanjega ministra, smo napovedali, da bomo lahko sredi marca, ko naj bi poslanci odločali o usodi Karla Erjavca, spremljali v parlamentu visoko-oktanski politični spektakel. Napoved je bila pravilna, saj se je spektakel praktično že začel. V glavni vlogi sta seveda Karl Erjavec in prvopodpisani pod interpelacijo vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, danes se jim je kot stranski igralec pridružil še nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic.

Erjavec v krempljih sosede

»Vprašajte se, ali obnova Erjavčevega vikenda v hrvaškem Umagu in nabava oklepnikov Patria slučajno sovpada? Vprašajte se, kaj se zgodi, če hrvaška obveščevalna služba ve, da obnova nepremičnine slovenskega ministra poteka iz fondov, ki niso njegovi. Namesto konkretnih odgovorov na očitke iz interpelacij, se Erjavec ponovno posmehuje vsem,« je zapisal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Erjavčev prvi odziv je bil, da poslanec laže, danes pa je javnosti, kot je dejal, predstavil vse okoliščine in dejstva o nepremičnini v hrvaški Istri. Z dokumenti je dokazoval, da je nakup okoli 50 kvadratnih metrov velikega stanovanja pri Umagu izvedel s pomočjo žene (ki je tudi lastnica stanovanja). Stanovanje je bilo zgrajeno leta 2002, kupil ga je 2003, ko ni »še imel pojma,« da bo v politiki. Za nakup sta najela okoli 65.000 evrov kredita in ga v desetih letih izplačala. Ker je bilo stanovanje novo, ga v tem obdobju praktično ni bilo treba obnavljati, je še dodal Erjavec. Minister je poudaril, da je nakup nepremičnine potekal v skladu s hrvaško zakonodajo in so jo nemudoma vpisali v zemljiško knjigo, ko je bilo to mogoče oziroma leta 2009, ko so nehale veljati omejitve za slovenske državljane.

Tonin kot novi James Bond

Erjavec je napade nanj opremil tudi s sočnimi izjavami. »Vse skupaj je že preveč pod nivojem, če bi imel Tonin kakšen problem, bi mu vse skupaj pokazal, a očitno gre za politični obračun, kako človeka diskreditirati. Medijem je sporočil, naj pokažem, da nisem kriminalec. To je sprevrženo, ker gre za stranko, ki veliko daje na moralne vrednote,« je dejal Erjavec. Ker zaradi poslančevih obtožb trpi tudi njegova družina, se bo o prihodnjih korakih posvetoval z odvetnikom, ker gre, meni, v tem priemru za »moralno škodo.« Na obtožbo Tonina, da bi lahko bil žrtev hrvaških tajnih služb pa je dejal: »Malo za šalo: Ne vem, če ima fant bujno domišlijo, mogoče pa je po aferi Vebergate pomislil, da je v državnem zboru James Bond.«

Po Erjavcu je pred novinarje stopil Tonin. »Zanimivo je, da se Erjavec vedno brani z zasmehovanjem drugih. Še vedno pa ni odgovoril na temeljno vprašanje, zakaj deluje v korist Hrvaške,« se je vprašal poslanec NSi. Svoje zapise o zunanjem ministru je postavil v kontekst zapletov z arbitražnim postopkom, kjer je bilo po Toninovem mnenju od začetka vsem jasno, da bo Hrvaška po vstopu EU ne bo izbrala sredstev za izstop iz arbitraže, ki jim ne gre v korist. »Nenavadno je, da je tako izkušen minister, kakršen naj bi bil Erjavec, daje izjave, ki pritrjujejo hrvaškim argumentom. To je kontekst, v katerem je nastala interpelacija in razlog, da sem si začel postavljati dodatna vprašanja - kje so razlogi, da minister ni zaščitil slovenskih interesov,« je dejal Tonin. Po njegovem je dobro, da je minister začel kazati dokumente. Tonin svojih obtožb ni podkrepil z dokumenti.