Politični vrh soglasno o nadaljevanju treh ključnih projektov

Pahor: Konkretni pogovori o tem, kako rešiti nastali politični položaj, ne sodijo na sestanek s predsednikom države.

Objavljeno
14. februar 2013 14.45
Posodobljeno
14. februar 2013 14.57
Pahor - Predsedniki strank
Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika

Ljubljana - Predsednik države Borut Pahor se je v predsedniški palači prvič bo izvolitvi sestal z vsemi sedmimi voditelji parlamentarnih strank. Dosegli so dogovor o prednostnih nalogah v prihodnjem obdobju.

Pahor je po doseženem soglasju dejal: »Dogovor, da si bodo stranke prizadevale za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, ko bo dosežen dogovor o varčevalcih LB, je velepomemben dogodek današnjega dne.«

Če bo današnji dogovor držal, bomo naslednji mesec v Sloveniji dobili drugačno ustavno določilo glede referendumske zakonodaje, soglasno usklajeno reformo trga dela in v primeru, da bo prišlo do dogovora glede vprašanja LB, se bodo tedaj razčistili pogoji glede začetka postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, je po sestanku pojasnil Janez Janša.

Po Janševih besedah čaka Slovenijo do poletja še vsaj ena zelo zahtevna odločitev v zvezi s spremembo ustave, to je zapis zlatega fiskalnega pravila.

Pojasnil je še, da kljub optimističnemu vzdušju na sestanku niso dorekli ničesar glede politične krize, ker zato tudi ni bilo dovolj časa. Sam pa je vsem, ki bi radi vlado zamenjali, že večkrat predlagal, naj pač vložijo konstruktivno nezaupnico.

Stranke so na sestanku na Pahorjevo pobudo odprle tudi vprašanje strpnosti in izogibanja sovražnemu govoru. Pritrdile so Pahorjevi pobudi, da strpnost krepi politično kulturo. »Nestrpnosti je treba narediti konec,« je dejal Pahor.

Vprašanja trenutnega političnega položaja so se po besedah Pahorja lotili implicitno in eksplicitno. Implicitno na način, da so ugotavljali, da takšen sestanek omogoča usklajevanje stališč prav v času, ko se poglablja nezaupanje med ljudmi in strankami. Eksplicitno pa na način, da je strankam povedal, da konkretni pogovori o tem, kako rešiti nastali politični položaj, ne sodijo na sestanek s predsednikom države, lahko pa kot predsednik pomaga pri tem, da se stranke o tem vprašanju pogovarjajo in tudi dogovorijo, poroča STA.

Med projekti, ki so dobili politično soglasje, so nadaljevanje sprememb ustave glede referendumske ureditve, ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške v EU (za oba je potrebna dvotretjinska večina poslancev) pa tudi reformo trga dela.

Pred sestankom predvsem o politični krizi

Igor Lukšič (SD): »Najprej je treba rešiti vprašanje hrvaške pristopne pogodbe, reforme trga dela in sprememb referendumske ureditve, nato pa se lahko posvetimo iskanju nove večine, ki bi pripeljala do čim krajše poti do močne in trdne vlade«. Do tega bi po Lukšičevih besedah prišli s konstruktivno nezaupnico ali s predčasnimi volitvami.

Lukšič meni, da morda mandatarja najprej predlagati PS. »Če tega ne naredi, naj pove, in potem gre vrsta naprej,« pravi Lukšič.

Radovan Žerjav (SLS): »Vse prihodnje aktivnosti bomo gledali skozi prizmo, ali nas to pripelje k čimprejšnjim predčasnim volitvam ali ne. Glasov za sestavo nove vlade je dovolj, zato prosim, dajmo to storiti,« je dejal predsednik SLS, ki je pokopal idejo o projektni vladi.

Stranke se sicer strinjajo s tem, da bi izglasovale konstruktivno nezaupnico, vendar se nikakor ne morejo dogovoriti za mandatarja, ki bi ga ob tem predlagale.

Ljudmila Novak (NSi): »Verjamem, da bo Borut Pahor dal danes nasvet, naj se pogovarjamo in naj bomo konstruktivni. V tem povezovalnem smislu razumem tudi njegovo vlogo in nasvete.«

Alenka Bratušek (PS):  »Tisti, ki zavračajo optimalne predloge, da bi bil mandatar Miro Cerar, bodo morali povedati, kaj so njihove rešitve. Ocenjujemo, da situacija v Sloveniji očitno še ni dovolj težka in da še imamo čas za določena preigravanja.«

Karl Erjavec (Desus): »Ne izključujem možnosti, ki jo izpostavlja SD, naj PS zamenja predsednika stranke in naj novi predsednik prevzame mandatarstvo.«