Poljake v Sloveniji zanima zavarovalništvo

Poljski minister za gospodarstvo je izrazil interes poljskih podjetij za proces privatizacije v Sloveniji.

Objavljeno
17. julij 2013 20.17
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec je danes končal dvodnevni delovni obisk na Poljskem, kjer se je o krepitvi odnosov in gospodarskega sodelovanja pogovarjal s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim in ministrom za gospodarstvo Januszem Piechocinskim.

Ministra sta se srečala prvič po letu 2005. Erjavec je v Slovenijo že v jesen povabil poljske vlagatelje. Takrat bo DZ najverjetneje sprejel strateški program privatizacije, podjetja pa se bodo prodajala preko mednarodnih natečajev. Poljskim sogovornikom je predstavil tudi ukrepe za sanacijo bančnega sektorja.

Po besedah Erjavca je med Poljaki »zlasti zanimanje, da bi vstopili na področju zavarovalništva«. Kot je še pojasnil, je za Zavarovalnico Triglav močan interes pokazala poljska zavarovalnica PZU.

Piechocinski je izrazil zadovoljstvo, da že dve slovenski podjetji (Krka in Nova KBM) kotirata na Varšavski borzi (WSE) ter izrazil upanje, da se bo v prihodnje še več slovenskih podjetij odločilo za vstop na WSE, ki je največja borza v regiji.

Ministra sta izmenjala tudi poglede do politike podnebnih in energetskih sprememb za obdobje do leta 2030 ter označila vzpostavitev energetskih in prometnih infrastrukturnih povezav med Baltikom in Jadranom kot pomemben dejavnik, ki naj bi prispeval h krepitvi gospodarske rasti v regiji.

O prosti trgovini z Ukrajini novembra

S poljskim zunanjim ministrom Sikorskim sta odnose na politični ravni ocenila kot dobre, državi pa imata tudi podobne poglede glede Vzhodnega partnerstva, ki je del evropske sosedske politike. Vzhodno partnerstvo je EU na pobudo vzhodnoevropskih članic vzpostavila z državami na vzhodnih mejah unije, kot so Belorusija, Ukrajina, Armenija in Gruzija.

Kot je dejal Erjavec, želi EU z njimi sedaj okrepiti sodelovanje, tudi s sklenitvijo dogovorov o prosti trgovini, o čemer bodo zunanji ministri članic razpravljali v ponedeljek v Bruslju. Novembra bo vrh v Vilni, kjer bodo sprejemali odločitve.

S Sikorskim sta tako izrazila upanje, da bo na novembrskem vrhu prišlo do podpisa pridružitvenega sporazuma ter dogovora o prosti trgovini z Ukrajino oziroma parafiranja teh dokumentov z Armenijo, Moldavijo in Gruzijo.

Izmenjala sta tudi stališča glede razmer v Južnem Sredozemlju, predvsem v Egiptu ter v Siriji. Glede Egipta sta se strinjala, da bi moralo čim prej priti do civilnega prenosa oblasti, je povedal Erjavec za STA.