Polonca Komar, nova podpredsednica DZ

Predsedniku DZ Janku Vebru bodo odslej pomagale tri podpredsednice - Polonca Komar, Renata Brunskole in Romana Tomc.

Objavljeno
02. april 2013 19.44
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Poslanci so danes na tajnem glasovanju s 73 glasovi za in devetimi proti za novo podpredsednico DZ izvolili poslanko DL Polonco Komar. Imenovanje nove podpredsednice je bilo potrebno zato, ker je danes zjutraj z mesta podpredsednika DZ odstopil poslanec SLS Jakob Presečnik.

Presečnik je svoj odstop napovedal v četrtek. Ob tem so v SLS pojasnili, da Presečnik z mesta podpredsednika DZ odstopa v skladu z 20. členom poslovnika DZ zaradi drugačne sestave vladne koalicije. Omenjeni člen namreč določa, da ima DZ največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. Iz SDS pa podpredsedniško mesto v DZ že zaseda Romana Tomc.

Kot so na družbenem omrežju Twitter še poudarili v SLS, s strani stranke ni bilo nikakršnih lobiranj, da bi Presečnik ostal na funkciji podpredsednika DZ, prav tako ni prejel takšne ponudbe.

Državni zbor po izvolitvi na predsedniško mesto od 27. februarja vodi Janko Veber, z izvolitvijo Komarjeve pa mu bodo odslej pri vodenju pomagale tri podpredsednice - poleg Komarjeve še Renata Brunskole (PS) in že omenjena Romana Tomc.

DZ je danes ugotovil tudi mirovanje mandata poslancu PS Gašparju Gašparju Mišiču, ki je bil imenovan za državnega sekretarja v kabinetu premierke, in mirovanje mandata poslanki PS Tamari Vonta, ki je bila prav tako imenovana za državno sekretarko v kabinetu premierke.

Mandata poslancema, ki bosta omenjena nadomestila v DZ, mora DZ še potrditi.