Pomoč za zaposlovanje mladih bosta plačala Zpiz in ZZZS

Koalicija oprostila delodajalce plačila prispevkov, zavrnila pa, da bi to plačal državni proračun.

Objavljeno
15. julij 2013 22.06
Ljubljana 4.3.2013, zavod za zaposlovanje foto: Tomi Lombar
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Omejitev višine porodniških nadomestil in več ukrepov na trgu dela, ki so manj ostri, kot je najprej predlagala vlada, je kot del rebalansa državnega proračuna potrdil državni zbor. Popravili so zakone o osnovni šoli, sodiščih in sodniški službi in s tesnim rezultatom tudi o gozdovih.

Zadnji dan rednega zasedanja pred parlamentarnimi počitnicami so poslanci namesto napovedanih štirinajst ur o zakonih razpravljali manj kot štiri ure, a so se nato glasovanja o množici zakonov vendarle zavlekla do večera. Poslanske počitnice se s tem v pravem pomenu besede še niso začele; jutri bo še izredna seja o Tešu 6.

Socialna pomoč se ne bo znižala

Največ razprave je bilo o intervencijskih ukrepih na trgu dela, kjer je vlada predlagala znižanje nadomestil za brezposelne, omejitev višine porodniških nadomestil na največ 2800 evrov in spodbude za zaposlovanje mladih. Po usklajevanjih s socialnimi partnerji je umaknila nižanje nadomestil brezposelnim, poslanci pa so omejili višino porodniških nadomestil na dve povprečni plači. Prizadelo bo približno sto mater. Za tiste, ki so pravico že pridobile, ne bo veljalo. Uzakonili so tudi olajšavo plačevanja prispevkov za delodajalce do konca prihodnjega leta, če zaposlijo brezposelne, ki so mlajši od 30 let. Olajšava bo veljala le za delodajalce, ki redno plačujejo plače in davke, ki niso odpuščali iz poslovnih razlogov ... Nekoliko presenetljivo je tesna večina (41 : 39) izglasovala še dopolnilo SDS, da bo te prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje namesto delodajalcev plačal proračun. Po oceni Andreja Vizjaka bi sicer 50 milijonov evrov izgubili omenjeni blagajni, dobili pa bi novo kategorijo državljanov z ne v celoti plačanimi prispevki. A je koalicija z dodatnim dopolnilom prej sprejeto obvezo proračuna spet razveljavila (46 : 37). Pomoč za zaposlovanje mladih bosta torej »plačala« Zpiz in ZZZS.

Pri drugem zakonu o trgu dela, s katerim je vlada predlagala spodbude za vključitev trajno brezposelnih v javna dela, so rešitve omilili, da vključitev v javna dela ne bo obvezna, čas se bo le polovično upošteval v čas prejemanja nadomestila za brezposelnost ... Burno je bilo zaradi opozicijskega nasprotovanja še ob glasovanju o noveli zakona o gozdovih, s katerim je 41 poslancev (proti 38) uvedlo nov sistem sledljivosti porekla lesa, za kršilce pa določilo visoke globe.