Popovič in Kangler bosta državna svetnika

Volitve svetnikov: Poleg župana Maribora Kanglerja kandidira tudi bivši župan Sovič in ljubljanski rektor Pejovnik.

pet, 26.10.2012, 09:00
Deset tisoč evrov za sedež
Izvedba volitev svetnikov bo stala približno 400.000 evrov. Skupaj je svetnikov 40 in so, tako kot predsednik republike, izvoljeni za pet let. Če preračunamo: izvedba volitev enega svetnika bo stala 10.000 evrov. Občine po državi so že izbrale elektorje, ki bodo v 22 volilnih enotah izvolili 22 svetnikov. Preostalih 18 sedežev pripada interesnim skupinam. Po štirje sedeži sindikatom in delodajalcem, dva kmetom, po eden pa obrtnikom, univerzam, socialnemu varstvu, raziskovalcem, kulturi, vzgoji, zdravstvu in samostojnim poklicem. Nov državni svet se bo prvič sestal sredi decembra.

Ljubljana – Župan Kopra Boris Popovič bo v državnem svetu skoraj zanesljivo še prihodnjih pet let. Najbrž se mu bo pridružil tudi mariborski župan Franc Kangler. Manj možnosti ima sedanji predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, saj za njim ni velike stranke ali občine.

Elektorji bodo državne svetnike volili 21. in 22. novembra. Volilne komisije v teh dneh še potrjujejo kandidatne liste, a prvi podatki že omogočajo napovedi, kdo bi lahko bil izvoljen. Zanesljivo bo, denimo, še pet let državni svetnik Peter Požun. Ta je edini kandidat za sedež, ki pripada zdravstvu. Zoran Božič bo izvoljen za predstavnika vzgoje in izobraževanja, ki ga je zadnja leta zastopal Jan Zoltan. Božič je brez protikandidata. Pred petimi leti sta bila brez protikandidata še Boris Šuštaršič za socialno varstvo in Tone Peršak za kulturo in šport. Oba spet kandidirata, a imata tekmece.

Med bolj znanimi svetniki za predstavnika univerz ne kandidira Jože Mencinger. Za njegov položaj se potegujejo rektor ljubljanske univerze Stane Pejovnik, Igor Tičar z mariborske univerze in Franc Pohleven z biotehniške fakultete v Ljubljani.

Predstavniki občin imajo v državnem svetu 22 sedežev. Pred petimi leti se je zapletlo, ko je kandidaturo vložil župan Kopra Boris Popovič. Zaradi sodnih sporov so volitve za ta sedež izvedli s petimi meseci zamude, Popovič je bil gladko izvoljen. Svetnika izberejo elektorji, občina Koper pa jih zaradi števila prebivalcev določi več kot Izola in Piran skupaj. To pravilo je razlog, da bo Popovič skoraj zanesljivo izvoljen tudi letos.

Trend kandidatur županov mestnih občin letos nadaljuje Franc Kangler, ki ga predlagajo Maribor, Pesnica in Duplek. Kangler ima pred drugimi kandidati podobno prednost kot Popovič.

Velike občine in velike stranke lahko z izbiro elektorjev in tihimi dogovori določijo zmagovalce. Prav to je razlog, da bi letos lahko spodletelo predsedniku državnega sveta Blažu Kavčiču, ki mu na gorenjskem konkurirajo župan Železnikov Anton Luznar, župan Tržiča Borut Sajovic, župan Cerkelj Franc Čebulj ...

Med kandidati je tudi bivši župan Maribora in nekdanji veleposlanik Boris Sovič. Kandidira ga Gospodarska zbornica Slovenije, ki sta jo zadnja leta zastopala Stojan Binder in Dušan Črnigoj. Binder kandidira znova, Črnigoj pa ne. Za štiri delodajalske sedeže je sedem kandidatov.

Manj konkurence je med sindikalisti. Za štiri sedeže je kandidatov pet. Ob Branimirju Štruklju, Dušanu Semoliču in Dragu Ščernjaviču, ki so že člani sveta, se za sedež potegujeta še Janez Posedi in Oskar Komac. Med kandidati ZSSS pa tokrat ni Lidije Jerkič, ki je bila zadnja leta edina ženska v državnem svetu in podpredsednica spodnjega doma parlamenta.

Prijavi sovražni govor