Posegi tudi v javni sektor, vlada proti sivi ekonomiji

Vlada je že pripravila prenovljeno zakonodajo, ki naj bi učinkoviteje preganjala delo na črno in sivo ekonomijo.

Objavljeno
23. avgust 2013 22.32
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana - Ministrstvo za javno upravo bo po naših informacijah prihodnji mesec sklicalo pogajalsko skupino vlade in sindikatov javnega sektorja, pripravlja pa tudi novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

V pogajanjih bo vlada po trenutnem scenariju poskusila zapreti zahteve, ki jih po dogovoru s policijskim sindikatom postavlja tudi vojska, pri tem pa bo poskusila poenotiti tudi sistem napredovanja in izplačilo dodatkov za delovno uspešnost, s čimer bi tudi nekoliko znižala plačno maso. V igri je po napovedih ministra Gregorja Viranta tudi odpuščanje v javnem sektorju; to bi po naših informacijah izvedli predvsem z doslednim nenadomeščanjem ob upokojitvah in tudi z nepodaljševanjem pogodb o zaposlitvi za določen čas.

Da bodo pogajanja težavna, je včeraj že nakazal Janez Posedi, predsednik KSS Pergam: »To, kar počne vlada, je nekoliko neodgovorno. Za zdaj ima samo javnofinančni okvir, v katerem želijo primanjkljaj spraviti pod tri odstotke BDP. Kljub zagotovilom pred nastopom mandata nimajo konkretnih rešitev niti glede tega, kako varčevati.«

Premierka je v sredo poudarila, da bo vlada poskušala dobiti več denarja tudi z doslednejšim pobiranjem davkov. Po njenih besedah uvedba davčnih blagajn še ni umaknjena z dnevnega reda.

Vlada je sicer že pripravila prenovljeno zakonodajo, ki naj bi učinkoviteje preganjala delo na črno in sivo ekonomijo ter okrepila inšpekcijski nadzor, po načrtih ministrstva za delo pa naj bi bila dokončno uveljavljena do konca leta. Po novem naj bi se osebno dopolnilno delo, ki se ga zdaj v veliko primerih izvaja na črno, opravljalo po vavčerskem sistemu, po katerem bi naročnik dela plačal delavcu tudi socialne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Predviden je tudi okrepljen inšpekcijski nadzor inšpektorata za delo. Ključna novost je nov institut strokovnega pomočnika. Ti bi inšpektorjem in strankam ponujali strokovno pomoč, sprejemali in vodili bi zapisnik ob prijavah. Po navodilu inšpektorja bi ugotavljali tudi dejansko stanje in pridobivali dokaze v inšpekcijskem postopku.