Poslanci bi se korupcije v zdravstvu lotevali zelo različno

V SMC in ZL vidijo tokratno sejo in razpravo kot zlorabo DZ.

Objavljeno
03. marec 2016 14.22
Slovenija, Maribor, 3.1.2011 - zdravstvo foto:Tadej Regent/Delo
S. P., STA
S. P., STA
Ljubljana − Poslanci na današnji izredni seji DZ razpravljajo o sistemski korupciji v zdravstvu. Vsi se strinjajo, da je korupcija v zdravstvu težava, a si ne delijo istega mnenja o načinu iskanja rešitev za njeno odpravo. V SMC in ZL vidijo tokratno sejo in razpravo kot zlorabo DZ.

Poslanka SDS Jelka Godec je v imenu predlagatelja seje opozorila, da se agonija slovenskega zdravstva vleče že vrsto let, pri čemer v nebo vpijejo različni primeri, ki dokazujejo, da se denar v zdravstvu porablja netransparentno in z znaki korupcije.

Pri tem je navedla več primerov sumov korupcije v zdravstvu. Če se bodo takšne nepravilnosti še naprej dogajale, potem po mnenju Godčeve ne moremo pričakovati, da bodo uresničeni cilji iz resolucije o nacionalnem programu zdravstvenega varstva oziroma državljani v prihodnje ne bodo dočakali transparentnega in kakovostnega javnega zdravstva.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zatrdila, da ministrstvo zelo dejavno sodeluje pri ugotavljanju in odkrivanju koruptivnih dejanj. Zato je tudi podalo kar nekaj kazenskih ovadb. Vlada se je problema korupcije lotila na zelo sistematičen in celovit način, je opozorila. Med temi ukrepi je tudi skupno javno naročilo za določene medicinske materiale.

»Seja je zloraba DZ«

Opozorila je, da finančni najem medicinskih pripomočkov in opreme, na kar tudi opozarjajo sklicatelji seje, ni nezakonito dejanje, zato pozivi k suspenzu odgovornih oseb nimajo nobene pravne podlage. V zadnjih letih pa je bil to po ministričinih besedah pogosto edini izhod za pridobitev opreme in pripomočkov, ki so zagotavljali kakovostno upravljanje zdravstvenih storitev.

Branko Zorman je v imenu poslanske skupine SMC dejal, da na današnji seji ne bo mogoče slišati nič takega, česar že niso slišali v petek na seji odbora za zdravstvo. »Poslušali bomo kritike na račun ministrstva in vlade, češ, kaj vse ni bilo narejeno,« je napovedal. Zato je prepričan, da ta seja pomeni zlorabo DZ.

Po mnenju Tomaža Gantarja (Desus) ni mogoče reči, da je korupcija v zdravstvu bolj prisotna kot drugje v državi. So pa novice o korupciji v zdravstvu bolj boleče. Po njegovem mnenju je pomembno, da se določi odgovornost za pojave korupcije in kje se začne odgovornost države pri preprečevanju sistemske korupcije. Vsekakor pa po njegovem mnenju korupcija ne more biti razlog, da se zdravstvu ne zagotovi potrebni denar.

Zloraba korupcije za politične namene

Bojana Muršič je v imenu poslancev SD dejala, da k obstoju korupcije v zdravstvu pripomore tudi ne dovolj jasna ločnica med javnim in zasebnim sistemom, zato je po njenem mnenju na tem področju potreben tektonski premik. Opozorila je, da se zaradi takšnih praks ljudem onemogoča univerzalna pravica dostopa do zdravstvenih storitev, odtekanje denarja pa ogroža človeška življenja.

Miha Kordiš je v predstavitvi stališča poslanske skupine ZL dejal, da se s tovrstnimi razpravami korupcije ne preprečuje, ampak se jo zlorablja za politične namene. Po njegovem mnenju se s tem pritiska na vlado, da ne bi ukinila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, odvzela neupravičeno podeljenih koncesij in prepovedala dopolnilne dejavnost zdravnikov. Prav ti pa so poleg javnih naročil po njegovem mnenju glavni viri korupcije v zdravstvu.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je opozoril, da za velike korupcijske zgodbe v zdravstvu ni še nihče odgovarjal. V NSi vidijo rešitev za onemogočanje sistemske korupcije v zdravstvu v reorganizaciji zdravstvenega sistema. »Pravo zdravilo ni skupno javno naročanje, ampak temeljita reforma, o kateri upam, da bo takojšnja,« je dejal.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa meni, da je primer srčno-žilnih opornic v UKC Ljubljana samo manjši del sistemske korupcije dobave opreme in materialov. Kot pravi, se v teh zgodbah pojavljajo enaki vzorci kot na drugih področjih korupcije, na primer na področju bančne luknje. Svetovalci v vseh primerih so isti, služijo pa ene in iste neformalne mreže, je prepričan.