Poslanci bodo noč preživeli z ministrico

Za interpelacijo o ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc so si vzeli skoraj 16 ur časa.

Objavljeno
12. september 2017 15.58
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Šele slabo leto je minilo od prve interpelacije zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, pa bo danes ponovno na tapeti poslancev državnega zbora. Tudi tokrat je interpelacijo vložila SDS, tudi zdaj v koaliciji ministrici niso enovito naklonjeni, a kaže, da bo tudi to pot »preživela«.

85 strani branja

Interpelacije so obsežno delo. SDS s prvopodpisanim Jožetom Tankom je tokrat popisala svoje očitke o delu Milojke Kolar Celarc na 25 tipkanih straneh, ministrica je odgovorila na 60 tipkanih straneh, poslanci pa bodo tej tematiki posvetili kar 15 ur in 50 minut svojega časa v parlamentu. Izredna seja se pričenja danes ob 10.30 in bo - če se bodo držali urnika - trajala vse do četrtkovih jutranjih ur, ko bodo poslanci o ministrici tudi glasovali.

Kaj ji očitajo v SDS?

Interpelacija ima pet točk. Očitke na več mestih razširi tudi na premiera Cerarja. Med zanimivostmi: ministrici očitajo zavajanje glede 20-odstotnih prihrankov pri skupnih javnih naročilih zdravil, plenic, igel, saj ta sploh še niso zaključena. Zavajanje ji očitajo tudi v primeru otroške srčne kirurgije, ker je zagotavljala, da je program varen in da se odnosi urejajo. Na neučinkovito reševanje problema čakalnih dob in razraščanje nasilja pacientov do zdravstvenega osebja spomnijo šele na tretjem mestu, na četrtem so izgube bolnišnic. Šele na zadnje mesto so uvrstili odgovornost za neprimerno zakonodajo, ki jo ministrica predlaga in je po mnenju SDS v nasprotju z obstoječo slovensko in evropsko zakonodajo. Zato predlagajo razrešitev ministrice.

Ministrica zavrača očitke

Milojka Kolar Celarc opozarja, da so za zajezitev korupcije pri nabavah odgovorne druge inštitucije, a je tudi sama vložila ovadbe, ko je bilo to potrebno: zoper družbi SCT d. d. v stečaju in IBE zaradi Onkološkega inštituta, zoper odgovorne pri obnovi bolnišnice Topolšica. Žilne opornice so zgodba izpred njenega mandata, javno naročilo pa je končano za 900 sklopov zdravil od skupaj 1800, v polovici primerov je končano skupno javno naročanje za plenice in igle, pogodbe še niso podpisane. Za stanje bolnišnic da ni odgovorna, saj so podfinancirane: med 2009 in 2016 so v povprečju letno izgubile 194 milijonov evrov, kar je skupaj več kot 1,5 milijarde evrov manj za zdravstvo! Pri zakonodaji se drži koalicijskega sporazuma.

Kako bodo glasovali?

Ministrico bodo seveda podprli v domači stranki SMC. Večinsko jo bodo podprli tudi v SD (menda bo en poslanec glasoval za interpelacijo). V Desusu so do ministrice razdvojeni, a aktivno najbrž ne bo glasoval za interpelacijo nihče.

Tudi v opoziciji so stališča različna. Zagotovo bodo seveda lastno interpelacijo podprli v SDS, ravno tako bodo ravnali v NSi, je povedal Jernej Vrtovec. Ministrici očitajo nekonsistentnost, neurejene razmere v bolnišnicah, menijo, da ne obvladuje resorja, njena politika glede konkurenčnosti pa je tudi v nasprotju s politiko NSi. 

Zanimivo so se odločili v Levici, kjer z ministrico niso zadovoljni, razpravo bodo izkoristili za kritiko ministrice, nato pa se bodo glasovanja vzdržali. »Interpalacijo je vložil SDS, a spisali so jo v zavarovalnicah in zdravništvu. Gre za napad na javno zdravstvo. A ministrica ohranja status quo glede koncesij in dvoživk. Gre za legalizirano korupcijo,« je pojasnil Miha Kordiš.