SD vložila interpelacijo na delo ministra Turka

Razrešitev bodo podprli predvidoma v PS in Desusu, v SDS, SLS in NSi ne. SDS: Pobalinski način rušenja vlade.

Objavljeno
19. februar 2013 12.30
Posodobljeno
19. februar 2013 12.30
Š. P., M. Č., Pi. K., Delo.si, T .S., notranja politika
Š. P., M. Č., Pi. K., Delo.si, T .S., notranja politika

Ljubljana - Poslanci SD so pravkar vložili v parlamentarno proceduro interpelacijo na delo ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žigo Turka. Podprli so jo samo poslanci SD.

Razrešitev ministra pa bodo podprli predvidoma v PS in Desusu, v DL pa se še niso odločili. Večine za razrešitev zato še ni. V NSi, SDS in SLS interpelacije ne bodo podprli.

V državnem zboru je interpelacijo vložila poslanka Majda Potrata z 10 podpisi poslancev SD.

»Čeprav se minister počuti kot "poskusni zajček", poudarjam, da socialni demokrati nasprotujemo vsakršnim poskusom na živih živalih. Interpelacija zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je pripravljena strokovno in na podlagi argumentiranih dejstev. Utemeljena je na osmih točkah (v nadaljevanju op.a.). Turk je kot superminister na več področjih deloval nestrokovno, brez občutka za potrebe zainteresirane skupine. Največja očitka SD ministru dr. Žigi Turku sta zagotovo razgradnja javnega šolstva in njegov popoln neposluh do področja kulture. V SD verjamemo, da se bo ob tej interpelaciji tudi pokazalo, kdo podpira vlado Janeza Janše in kdo je v resnici proti. Mi zagotovo smo proti. Interpelacija bo pravi preizkus, kdo v DZ sploh še podpira zgrešeno enoletno politiko superministra in kdo je proti,« je pred vložitvijo interpelacije dejal poslanka Potrata.

SDS je na twiterju zapisala, da gre pri interpelaciji za »pobalinski način rušenja vlade«.

Poslanec SDS Jože Tanko pa je v preddverju DZ dejal: »Kar so naredili v SD, ni v skladu z dogovorom pri predsedniku države. In je pobalinsko dejanje.« In še, »interpelacija je korak, ki kaže, da razsodnosti v opoziciji ni.«

Opozicija ima večino, zato Tanko upa, da bo sposobna racionalne poteze, dobre za državo.

Na interpelacijo se je preko twitterja odzval tudi Žiga Turk, ki se te dni zadržuje v Bruslju. »Interpelacija je politični manever neke stranke, ki ga pač kasiram kot še toliko drugega. Odgovoril bom vsebinsko, izčrpno in na vse,« je zapisal. 

V izjavi za javnost pa je dodal, da eksperimentiranje na koži enega ministra znižuje nivo politične kulture v državi. Zanj interpelacija pomeni »predvsem politični dokument, s katerim želijo predlagatelji testirati podporo, ki jo ima vlada v državnem zboru.«

Kot napoveduje, bo vsebino interpelacije komentiral, ko jo bo prebral in preučil. Od strank, ki so bile del koalicije, sedaj pa se opredeljujejo za opozicijo, pa pričakuje podporo. Veseli se tudi, da bo lahko odgovoril na vse njihove očitke.

Poslanska skupina SD utemeljuje interpelacijo v osmih točkah:

1. Ker minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport deluje v nasprotju z javnim interesom, s čimer je izgubil zaupanje javnosti in legitimnost za opravljanje nalog, ki mu jih nalaga zakonodaja

2. Zaradi spodkopavanja pravice do kakovostnega in dostopnega sistema javne vzgoje in izobraževanja

3. Zato, ker je opustil dolžne skrbi zagotavljanja pogojev za ustvarjanje, posredovanje in varovanje kulturnih dobrin in neupravičene ukinitve institucije, ki bi morala zagotavljati promocijo slovenske kulture - SKICA

4. Ker ni izvršil odločbe ustavnega sodišča, s katerim bi morali odpraviti neskladje pri financiranju visokega šolstva

5. Zaradi nespoštovanja sklepa DZ, po katerem bi 16 milijonov evrov iz proračuna za leto 2013 namenili visokemu šolstvu

6. Ker pri pripravi normativnih aktov niso vključili strokovne javnosti, kot določa Resolucija o normativni dejavnosti

7. Ker je kljub opozorilom protikorupcijske komisije delal v navzkrižju interesov in na mesto v. d. generalnega direktorja Fundacije za financiranje športnih organizacij imenoval Draga Balenta. Na v. d. generalnega direktorja Direktorata za visoko šolstvo pa je bil imenovan Borut Rončevič, kar je prav tako v navzkrižju interesov.

8. Zaradi finančnega izčrpavanja in nezakonitega programa nadzornega organa v javnem zavodu RTV Slovenija.

Vsebino interpelacije, ki je napisana na 22 straneh, je danes podrobneje predstavila poslanka SD Majda Potrata.

DL: O interpelaciji še nismo razpravljali

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je dejal, da o podpori interpelaciji danes niso razpravljali, bodo pa o tem odločali, če oziroma ko bo na dnevnem redu seje DZ.

»Težava ni zgolj v ministru, pač pa je največji problem predsednik vlade.«

PS: bi interpelacijo o delu Turka podprla, če ...

Poslanska skupina PS podpisov k interpelaciji ne bo prispevala, jo bodo pa podprli, če bo do nje prišlo, je povedal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Sicer pa v PS menijo, da interpelacija ne rešuje političnega položaja, temveč da je prava pot le konstruktivna nezaupnica.

»Ne samo, da minister za izobraževanje, znanost kulturo in šport Žiga Turk ne opravlja svojega dela, temveč bi bilo bolje, da ga niti ne bi začel opravljati,« je povedal po seji.

Spomnil je, da »bo začel teči 30-dnevni rok, v katerem se bo minister pripravljal na interpelacijo«, zatem pa da bo pretekel še en mesec, preden bi o interpelaciji odločali na seji DZ. »To pomeni, da bomo o tem razpravljali v najboljšem primeru čez dva meseca.«

Desus: Podpiramo interpelacijo

Karl Erjavec je na današnji tiskovni konferenci izrazil podporo interpelaciji.

NSi: Obstajajo tudi druge možosti

Poslanci NSi interpelacije ne bodo podprli. »Če si nekdo želi vlado zrušiti, za to obstajajo tudi bolj produktivne možnosti, saj bi interpelacija vzela ogromno časa, koristila pa ne bi ničemur,« je po sestanku poslanske skupine pojasnil njen vodja Matej Tonin.

SLS:Zgleda kot, da si SD želi Janšo še naprej

V SLS so napovedali, da interpelacije ne bodo podprli. Poslanec SLS Roman Žveglič je v izjavi za javnost dejal, da interpelacija ni pravi korak k čimprejšnji razrešitvi vladne krize. V SLS namreč zagovarjajo ali čimprejšnjo vložitev konstruktivne nezaupnice ali razpis predčasnih volitev.

Pri vložitvi interpelacije proti posameznemu ministru po Žvegličevih besedah zgleda, da je SD največji zagovornik tega, da predsednik vlade Janez Janša ostane še naprej predsednik vlade. »Če SD misli resno s čimprejšnjo razrešitvijo vladne krize, naj vloži interpelacijo proti celotni vladi in pri samem glasovanju je treba imeti tudi ime novega mandatarja. To bi bilo smiselno,« poudarja Žveglič. SD pa po njegovem mnenju ob vložitvi interpelacije posameznega ministra govori, kot da si želi čimprejšnjih volitev, dela pa tako, kot da bi si želela, da ta vlada ostane do konca mandata.

Minister Turk: Od strelovoda do poskusnega zajca

Žiga Turk se je na napovedano interpelacijo za zdaj odzval le na družbenem omrežju twitter, kjer je zapisal, da zdaj ne bo samo strelovod, pač pa »še poskusni zajec za oceno podpore vladi«.

V SDS pa so napoved interpelacije ocenili kot »škodljivo igračkanje neodgovornih«.