Poslanci izglasovali reformo trga dela 

Novela zakona o urejanju trga dela ni prejela nobenega glasu proti.

Objavljeno
05. marec 2013 11.17
ace_dz
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Ljubljana - Državni zbor je v današnjem nadaljevanju izredne seje s 83 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o urejanju trga dela. V zadnjem trenutku je bilo sicer mogoče slišati, da reforma za sindikate ni usklajena in da sporazuma o njej niso podpisali v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Kaj prinaša reforma?

Glavna cilja sprememb delovne zakonodaje sta zmanjšanje segmentacije in povečanje prožnosti trga dela. Reforma tako omejuje sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo ter uvaja minimalno zaščito za ekonomsko odvisne delavce. Sistema denarnih nadomestil za brezposelne ne spreminja, prinaša pa tudi več ukrepov za zaščito zaposlenih.

Bistvene rešitve reforme, kot smo že pisali, lahko sicer razdelimo na štiri dele: vzpostavitev notranje fleksibilnosti v podjetjih; poenostavitev postopkov sklepanja in prenehanja pogodb o zaposlitvi ter zmanjšanje administrativnih ovir; zmanjšanje stroškov dela in večja varnost zaposlenih, predvsem s preprečevanjem kršitev in zlorab zakonodaje. Reforma bo posegla v nekatere pravice in zmanjšala velike razlike med delovnimi razmerji za določen in nedoločen čas.

Poleg tega krepi notranjo prožnost, poenostavlja postopke zaposlovanja in odpuščanja ter uvaja začasna dela za upokojence. Hkrati znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke, plačan odmor za malico in dodatek na delovno dobo pa ostajata.

Zakon o delovnih razmerjih in novela o urejanju trga dela bosta začela veljati 30 dni po objavi v uradnem listu.