Poslanci niso izglasovali predsednika DZ

Celoten kandidacijski postopek bodo ponoviti. Predlagatelji, najmanj deset poslancev, morajo kandidature vložiti znova.

Objavljeno
21. december 2011 08.38
Posodobljeno
21. december 2011 08.38
Ma. B., T. S., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Ma. B., T. S., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Tudi v drugem krogu glasovanja nobeden izmed kandidatov za predsednika državnega zbora ni dobil zadostne podpore. Borut Pahor je v drugem krogu tajnega glasovanja prejel 31 poslanskih glasov, Maša Kociper 28, enako kot v prvem krogu. Za izvolitev predsednika državnega zbora pa je potrebnih najmanj 46 glasov podpore.

Na ključno vprašanje, kdo bo predsednik državnega zbora, po prvem glasovanju ni bilo jasno. Poslanci so glasovali na tajnem glasovanju. V prvem krogu je Borut Pahor je dobil 31 glasov, Maša Kociper 28.

Dva kandidata, prvič po letu 1992, sta se spopadla za mesto predsednika. Borut Pahor je dobil 31 glasov, Maša Kociper 28, kar pomeni, da sledi drugi krog. Če ni nihče izvoljen, se pozove poslanske skupine da vnovič vložijo kandidature.

Janez Janša (SDS) je po glasovanju izjavil, da Slovenija nima časa, da bi se ukvarjala s proceduralnimi zapleti. »Koalicija bi morala biti zdaj okvirno že znana. Gospodje so si delili funkcije, zdaj pa se je pokazalo, da še ni dogovorjeno. SDS ne bi glasoval proti nobenemu kandidatu, če bi bil koalicijsko usklajen. Ker pa nobeden od obeh kandidatov ni usklajen, nismo podprli nikogar,« je še dejal. Janša je še dejal, da se je z Jankovićem pripravljen sestati.

Pahorja so, kot so povedali na ustanovni seji, podprli v SD, SLS, NSi in DLGV. Mašo Kociper so podprli v stranki, ki ji pripada, Pozitivni Sloveniji.

Po včerajšnjem razdoru med SD, predsednikom Borutom Pahorjem in Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića, vsaka od strank vztraja pri svojem kandidatu.

SDS, najmočnejša opozicijska stranka, v razpravi o predsedniku DZ ni sodelovala. Menijo namreč, da je to stvar koalicije.

Melita Župevc (PS) je izpostavila, da je kandidatka Maša Kociper stara prav toliko, 39, kot je bil Pahor ob izvolitvi za DZ.

Matevž Frangež (SD) je dejal, da je bil dva tedna pod vtisom, da je Janković Pahorju ponudil mesto predsednika DZ. »Zdaj pa slišim, da to ne drži. Današnji zaplet ni drama, slab začetek je lahko dober konec,« je še dodal.

Matej Tonin (NSi) je dejal, da je bil Pahor slab predsednik vlade, ampak dober predsednik DZ, zato ga bo NSi podprla.

Roman Jaklič (PS) je dejal, da bi morali državljani danes dobiti pozitivno sporočilo. »Sporočamo, da jih ne poslušamo, da so se le zamenjali obrazi in sedežni red. Maša Kociper je svež obraz in ni obremenjena s preteklostjo,« je še dejal. Pahorja je pozval, naj razmisli o svoji kandidaturi, saj da ne more biti hkrati predsednik vlade in predsednik parlamenta.

Radovan Žerjav (SLS) obžaluje, ker ni soglasja, kdo naj bo predsednik DZ.

Stranka Desus bo glasovanje prepustila poslancem Desusa, da se odločijo po lastni vesti. Kot je dejal predsednik stranke Karl Erjavec, bi si želel boljši začetek dela DZ. Erjavec je še dejal, da če bo šlo tako naprej, grozijo predčasne volitve, zato naj se seja prekine, poslanci pa se dogovorijo, kdo bo predsednik DZ.

Pahor in Virant sta se srečala za zaprtimi vrati in se pogovarjala o podpori Pahorjevi kandidaturi. Pahor po srečanju ni hotel povedati, ali ima zagotovljenih osem glasov Virantove liste.

Borut Pahor, ki svoje kandidature ne želi komentirati, se je med odmorom sestal še s poslanci NSi, ki mu niso nenaklonjeni, čeprav se še niso odločili.

»SDS ne bo podprla nikogar,« je pred začetkom prve seje državnega zbora po predčasnih volitvah napovedal predsednik SDS Janez Janša. Kot je povedal poslanec Desusa Franc Jurša, Karl Erjavec ne bo kandidiral za predsednika DZ.

»Bomo videli,« je bil kratek tudi najverjetnejši mandatar Zoran Janković.

Kandidatka Pozitivne Slovenije za predsednico DZ Maša Kociper nam je pred začetkom seje pojasnila, da večine nima zagotovljene. »To je poskus Pozitivne Slovenije, da se čim prej ustanovi državni zbor in začne z nujnim delom, intervencijski zakon čaka,« je razloge za svojo kandidaturo pojasnila Kociprova.

Hkrati je dejala, da koalicijska pogajanja še tečejo. »Zanimanja za vodilna mesta v DZ je več, kot je prostih mest,« je bila kratka. Dejala je še, da kandidatura Pahorja ni bila usklajena s Pozitivno Slovenijo, se je pa pripravljena umakniti v drugem krogu glasovanja, če pride do dogovora.

Poslanci imenovali MVK

Poslanci so imenovali mandatno-volilno komisijo, ki jo bo vodil Jani Möderndorfer (Pozitivna Slovenija). Podpredsednika komisije sta Sonja Ramšak (SDS) in Rihard Braniselj (Lista Virant).