Bo žična ograja ostala na meji do leta 2029?

Poslanci bodo razširili krog upravičencev do odškodnin za zaplembo zemljišč ob meji. Letos za ta namen 300.000 evrov.

Wed, 11.01.2017, 06:00

O dodatnih pooblastilih in možnostih policijskega nadzora meje ter širitvi pravice do odškodnin za rabo zemljišč, na katerih je žična ograja, danes odloča odbor za notranjo politiko. Poslanci nameravajo korenito popraviti vladne zamisli o nadzoru meje in odškodninah. Letos namerava vlada izplačati 300.000 evrov odškodnin.

Zaradi opozoril pravnikov, da država za varovanje meje ne more kar zapleniti zasebnih zemljišč in odpraviti vseh civilizacijskih pravil, nameravajo poslanci koalicijskih SMC, Desusa in SD, ki se jim bo pridružila tudi opozicijska SDS, danes določiti odškodnine za širši krog lastnikov in uporabnikov zemljišč ob meji. Zagotoviti bodo poskušali tudi, da bi ti odškodnine dobili še letos.

Kdo dobi denar in kdaj?

Vlada je predlagala, da bi odškodnine dobili le tisti, ki jim je vojaška ograja na meji povsem onemogočala rabo njihovih zemljišč, določila pa je zelo kratke roke, do kdaj bi lastniki ali uporabniki zemljišč morali zahtevati odškodnine. Zakonodajno-pravna služba državnega zbora je opozorila, da bi to letos in prihodnja leta zmanjšalo možnost dostopa do odškodnin upravičencem. Poslanci koalicijskih SMC, Desusa in SD so zaradi teh opozoril pripravili dopolnila, da bodo odškodnine lahko dobili čisto vsi lastniki ali posestniki zemljišč, na katerih je ob meji postavljena ograja, skrajni rok za vložitev zahtev za preteklo leto pa nameravajo z 31. januarja premaknili na konec marca, letos pa bi bil ta rok izjemoma namesto do konca marca do konca junija.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor