Poslanci podpirajo predlog novele zakona o bančništvu

Predlog novele zakona o bančništvu jasneje določa, da lahko do zaupnih podatkov dostopa preiskovalna komisija DZ.
Objavljeno
14. julij 2017 14.27
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Predlogu novele zakona o bančništvu, ki jasneje določa, da lahko do zaupnih podatkov dostopa preiskovalna komisija DZ, po novem pa tudi računsko sodišče, se obeta podpora. Podpirajo ga vse poslanske skupine, čeprav opozicija obžaluje, da ni bil sprejet že prej.

Čeprav veljavni zakon o bančništvu določa, da dolžnost banke glede varovanja zaupnih podatkov ne velja v primerih, kjer zakon izrecno določa dolžnost banke glede posredovanja zaupnih podatkov o posamezni stranki, so se v praksi pri delu preiskovalne bančne komisije DZ pokazale težave pri pridobivanju teh podatkov, je danes spomnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj.

Cilj zakona je tako po njegovih besedah odpraviti te nejasnosti, na predlog koalicije pa bodo v njem to možnost razširili še na računsko sodišče, ki je pristojno za revidiranje poslovanja uporabnikov javnih sredstev, med katere zakon uvršča tudi banko, v kateri imata država in lokalna skupnost večinski delež.

Predlog podpirajo vse koalicijske skupine. Kot je povzel Janko Veber (SD), »moramo pri tem, ko se pogovarjamo, da je treba vzrokom za bančno luknjo priti do dna, imeti dostop do podatkov«. Koalicijo po njegovih besedah in po navedbah Dušana Verbiča (SMC) in Uroša Prikla (Desus) veseli tudi to, da bo do teh podatkov lahko dostopalo računsko sodišče kot vrhovni strokovni revizor.

A Marko Pogačnik (SDS), ki je spomnil, da je ta stranka v tem mandatu podobne rešitve predlagala trikrat, pa jih koalicija ni podprla, je ocenil, da rešitve zakona prihajajo prepozno: »Predlogu novele zakona ne bomo nasprotovali, ker je korak pravilen. Obžalujemo pa, da ga je vlada naredila tri leta prepozno.«

Podobno je opozoril Jožef Horvat iz NSi, kjer se čudijo, da vlada predlogov SDS ni podprla in jih po svoje dopolnila. »Očitno se koalicija igra igro političnega prestiža. Dokler bo tako, Slovenije ne bom možno modernizirati,« je ocenil.

Poudaril je, da sta bili doslej za bančni kriminal obsojeni le dve osebi, pa še ti nepravnomočno. V NSi so tako z namenom okrepitve pregona bančnega kriminala predlagali noveli zakonov o sodiščih in o državnem tožilstvu, ki pa se jima glede na izjave parlamentarnih strank v četrtkovi razpravi ne obeta večinska podpora.

Da bi takšno dikcijo morali sprejeti že prej, je menil tudi Bojan Dobovšek (NP), saj ta po njegovem zdaj ne bo dosegla takšnega učinka. Rešitve podpirajo tudi v Levici, je povedal Luka Mesec. Pri tem je obžaloval, da koalicija zavlačuje s sprejetjem rešitve, da bi računsko sodišče lahko revidiralo tudi delo in odločitve Banke Slovenije.

SDS za zakon predlaga, da bi lahko do zaupnih bančnih podatkov dostopal tudi DZ in njegova delovna telesa, a je iz razprave poslancev razbrati, da takšne rešitve večinoma ne podpirajo.