Poslanci potrdili družinski zakonik

Poslanke in poslanci so s 43 glasovi za in 38 glasovi proti potrdili predlog družinskega zakonika.

Objavljeno
16. junij 2011 10.58
Posodobljeno
16. junij 2011 11.28
Ni. Č., Ne. Š., Delo.si
Ni. Č., Ne. Š., Delo.si
Ljubljana - Danes potrjeno besedilo je sicer tako imenovana kompromisna različica zakonika, ki omogoča posvojitev biološkega otroka istospolnega para. Poleg tega zakonik med drugim prepoveduje kaznovanje otrok, uvaja institut zagovornika otroka in institut mediacij.

Po prvotnem predlogu bi bili istospolni pari popolnoma izenačeni s heteroseksualnimi, kar pa je naletelo na odpor opozicije. Zato je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pripravilo kompromisno besedilo, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost.

Poleg tega istospolni par skupaj ne more posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji biološkega otroka drugega. Tudi takšen predlog je naletel na neodobravanje opozicijskih strank, ob tem pa je izgubil podporo poslancev LDS. A slednji so se tik pred glasovanjem premislili in zakonik podprli.

Družinski zakonik je v javno razpravo stopil že septembra 2009, v parlamentarni obravnavi pa je bil leto dni. Člani odbora za delo so mu v drugem branju namenili več kot 60 ur razprave.

Poslanci so po današnji razpravi vztrajali pri svojem

V SD in Zares so poudarjali, da je osnovni cilj zakonika zaščita otroka in njegovih pravic. V SDS, SNS IN SLS so nasprotovali predvsem pravici do posvojitve biološkega otroka istospolnega partnerja.