Za čebelice vendarle obvezne registracije

Poslanci SMC in Desusa 
odpravili veto državnega sveta.

Objavljeno
19. oktober 2016 15.59
lvi-gume
Peter Jančič, Sandra Hanžič
Peter Jančič, Sandra Hanžič

Ljubljana - Do novega leta bodo čelade obvezne za mladoletne na kolesih, vsaj kolesarske čelade pa za vse, ki se vozijo s kolesi z motorjem. Do maja prihodnje leto bodo morala kolesa z motorji, znana kot čebelice, na registracijo. Od zdaj bodo uradno veljala za mopede.

Tako je danes odločila večina poslancev. Razplet ni bil predvidljiv predvsem ob spremembi zakona o motornih vozilih, ki določa obvezno registracijo koles z motorji, ki ne gredo hitreje od 25 kilometrov na uro in imajo motorje do štiri KW. Ti bodo veljali za mopede, ki pa bodo še naprej morali voziti po cestah za kolesarje. Ob spremembi tega zakona je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han septembra, ko je državni zbor prvič odločal, presenetil z izjavo, da je predlog podpisal po pomoti in da je »res bedast«. Po tej izjavi spremembe ni podprl niti en poslanec SD, vzdržala se je tudi večina poslancev Desusa. Poslanci SMC so jo izglasovali skoraj povsem sami, z vetom pa jo je pozneje ustavil državni svet.

Da s čeladami nima problemov, odgovorni ljudje jih uporabljajo tudi, če zakon tega ne zahteva, registracija pa ne bo pomagala k večji varnosti, bo pa k čemu drugemu,« je Han vztrajal tudi danes. A to na razplet ni vplivalo. Za razveljavitev veta je potrebnih 46 glasov. Torej natančno toliko, kot je v seštevku poslancev SMC in Desusa, in vsi so tudi glasovali za obvezne registracije.

»Za življenje in za varnost,« je Simona Kustec Lipicer (SMC) pojasnila, zakaj vztrajajo pri ostrejši ureditvi registracij in obveznih čeladah. Dodaten 47. glas je zagotovil poslanec SD Jan Škoberne. Proti je bilo 31 poslancev SDS, ZL, SD in NSi, ki so ocenjevali, da novost prinaša predvsem dodatne stroške in administrativne sitnosti, ki bodo še posebno prizadele ljudi na podeželju in starejše.

Maja popravek ureditve

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je pred glasovanjem napovedal, da bo do maja prihodnje leto predlagal popravek ureditve, da bodo tehnični pregledi za »čebelice« obvezni le vsako peto leto, da bi zmanjšal stroške.
Pri popravku zakona o pravilih cestnega prometa, ki določa obveznost nošenja čelad, pa ni bilo tako napeto. Veto je bolj gladko odpravilo 50 poslancev SMC, Desusa in SD, proti je bilo 26 poslancev SDS, ZL, SD in NSi. Čelade bodo obvezne petnajst dni po objavi v uradnem listu: verjetno v drugi polovici novembra.