Poslanci ugotovili, da se ekstremizem krepi

Predlagajo prenovljeno zakonodajo. Ključen bi bil predlog definicije ekstremizma, ki ga je ponudila preiskovalna komisija.

Objavljeno
04. februar 2014 16.33
Posodobljeno
04. februar 2014 16.54
reu/GERMANY/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Poslanci so danes s 43 za glasovi za in 26 proti podprli sklep iz vmesnega poročila preiskovalne komisije za oceno delovanja ekstremističnih skupin.

DZ ugotavlja, da se ekstremizem krepi tako na ravni EU kot tudi v posameznih državah, tudi v Sloveniji. Pristojnim organom pa je naložil pripravo prenovljene zakonodaje.

Vmesno poročilo komisije sicer navaja, da vsi organi nacionalne varnosti ugotavljajo obstoj skrajnih skupin v Sloveniji, tako »levih, kot desnih, kot verskih«.

Za zdaj pri nas sicer predstavljajo nižjo stopnjo tveganja za državno varnost, kljub temu pa strokovna javnost ugotavlja, da veljavna zakonodaja ne omogoča preventivnega nadzora in učinkovitega ukrepanja zoper njihovo delovanje, je vsebino poročila na seji DZ minuli teden povzela predsednica komisije Maja Dimitrovski (PS).

Po njenih besedah bi bilo zato treba razmisliti o posegih v obstoječo zakonodajo, zanje pa bi bil ključen predlog definicije ekstremizma, ki ga je ponudila komisija.

Ekstremizem komisija opredeljuje kot »izraz, ki označuje dejavnosti, ki so moralno, ideološko ali politično v nasprotju z zapisanimi zakoni ter nezapisanimi normami države, ki so skrajno nestrpne do drugih, zavračajo demokracijo kot sredstvo vladanja in načina reševanja težav, in ki ne nazadnje zavračajo veljavni družbeni red«.