Poslanci Štruklju, da si bodo znižali plače, a naj si jo tudi on

Štrukelj je kot pogoj za nadaljevanje pogajanj zahteval znižanje poslanskih plač. Ti na to pristajajo.

Objavljeno
24. april 2013 21.38
DRZZAVNI SVET
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - V večini poslanskih skupin nimajo težav z znižanjem poslanske plače, kot to pogojuje Sviz za nadaljevanje pogajanj. Ob tem izpostavljajo, da so to storili že večkrat. A glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja hkrati pozivajo, naj razkrije svojo plačo in si jo tudi sam zniža, saj naj bi njegovi prihodki presegali poslansko plačo.

Predsednik DZ Janko Veber zagotavlja, da bodo funkcionarji delili usodo javnega sektorja in da drugače sploh ne morejo ravnati. A ga poziv Štruklja preseneča, ker da pozna delo DZ. V vsakem mandatu, ne glede na to ali je bila gospodarska kriza ali ne, je vlada predlagala znižanje poslanskih plač, je pojasnil Veber.

Štruklja je pozval, naj si vendarle tudi vodje sindikatov znižajo plače, do česar bi lahko po njegovem mnenju prišli tudi tako, da bi znižali prispevek za članstvo v sindikatu. Ta razprava v sindikatih bi bila po Vebrovem mnenju eden od možnih ukrepov zmanjševanja obremenitev zaposlenih v javni upravi.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer zagotavlja, da so v njihovi stranki pripravljeni na znižanje plač, vendar dodaja, da lahko to naredijo »kar vsi istočasno«. »Takih pogojevanj sploh ne potrebujemo,« je odgovoril Svizu.

Poslanec SDS in nekdanji minister Andrej Vizjak meni, da morajo biti vsi podsistemi javnega sektorja deležni primerljivih ukrepov za samoomejevanje in nenazadnje znižanje plač. Sam nima ni nič proti temu, da so tega deležni tudi funkcionarji. Pravzaprav meni, da je pravičneje, da so tisti z več prihodki v javnem sektorju deležni znatnejših rezov v plače kot tisti z nižjimi prihodki.

A Vizjak Štruklju vrača žogico. Sprašuje ga, ali si je tudi sam pripravljen odreči honorarjem, ki jih ima kot državni svetnik in tudi kot nadzornik Vzajemne, saj da vse te dohodke, »pa še kakšnega«, verjetno prejema poleg svoje plače v sindikatu. »Štrukelj mora vedeti, da samoomejevanje velja tudi znotraj vodij sindikatov,« je prepričan Vizjak.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal, da si je absolutno pripravljen znižati plačo še za kakšen odstotek, če si jo za kakšen odstotek zniža tudi Štrukelj. Ponudbo Štruklja tako ocenjuje kot "odlično", ob čemer je spomnil, da so si poslanci že večkrat znižali plače. »Potem smo skoraj rešili to državo,« je bil nekoliko oster Han.

Branimir Štrukelj je nato za STA zatrdil, da si bo svojo plačo znižal tudi sam, če so si jo poslanci pripravljeni znižati na njegovih neto 2124 evrov. Potem smo dogovorjeni, je poudaril in dodal, da si je tudi on plačo že znižal, in sicer za osem odstotkov.