Poslanci uzakonili policijsko uporabo paralizatorja

Policija lahko po novem zbira tudi podatke o letalskih potnikih in uporablja sistem za optično prepoznavo registrskih tablic.

Objavljeno
17. februar 2017 18.53
suhadolnik nogomet
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 glasovi proti sprejel novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki slednji med drugim daje možnost uporabe električnega paralizatorja.

Za novelo so poleg poslancev koalicije glasovali še poslanci NSi, proti pa poslanci SDS, ZL in poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Novela določa tudi pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal, uvaja podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

V SDS so v drugi obravnavi predlagali dopolnilo, s katerim bi uporabo električnih paralizatorjev omejili le na primere, ko je dovoljena uporaba strelnega orožja oziroma je ogroženo življenje policistov ali tretjih oseb. V ZL so predlagali, da člen, ki dovoljuje uporabo paralizatorja, nasploh črtajo, a so poslanci obe dopolnili zavrnili.

Novela je bila sicer ves čas sprejemanja deležna kritik informacijske pooblaščenke ter nekaterih opozoril varuha človekovih pravic. Informacijska pooblaščenka je na primer opozorila, da ni potrebe, da policija zbira podatke o letalskih potnikih, ki niso problematični, posebej na letih znotraj EU. Glede uporabe sistema optične prepoznave registrskih tablic pa je mnenja, da bo šlo za množičen nadzor, saj bo nadzorovan vsak in to brez poprejšnjega opozorila. Tudi zbiranje biometričnih podatkov je po mnenju informacijske pooblaščenke zastavljeno preširoko, prav tako možnost uporabe brezpilotnih letal.

Na drugi strani sta koalicija in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar v razpravi v DZ poudarjali, da so pri obravnavi novele zelo pretehtali, ali so posamezne spremembe nujne in sorazmerne. Po prepričanju ministrice je v zakon vgrajenih veliko varovalk, ki bodo preprečile morebitne zlorabe. Poudarjala je tudi, da policija nova pooblastila potrebuje, da bo lažje zagotavljala varnost, saj se varnostne razmere spreminjajo, prav tako tehnologija.