Poslanec Marinič (SDS) ni več poslanec

DZ se je o njegovem odstopu seznanil danes. Branka Mariniča bo nadomestil predsednik podmladka SDS Andrej Čuš.

Objavljeno
01. februar 2013 16.26
Posodobljeno
01. februar 2013 16.31
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Poslanci so se danes pred koncem seje seznanili še z odhodom treh poslancev SDS iz državnega zbora. Branko Marinič je odstopno izjavo podal zaradi pravnomočne obsodbe, povezane z opravljanjem izpita iz nemščine, Andrej Šircelj in Marko Pogačnik pa odhajata na ministrstvo za finance, kjer bosta državna sekretarja.

Mariniča bo v DZ nadomestil predsednik podmladka SDS Andrej Čuš.

Marinič se je za odstop z mesta poslanca odločil po tem, ko je višje sodišče 23. novembra lani pritrdilo kranjskemu okrajnemu sodišču. To ga je zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine aprila lani spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin in ga obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Marinič se z odločitvijo sodišča ne strinja, vendar je na novinarski konferenci 20. decembra lani dejal, da jo spoštuje. Kot je napovedal, se bo po odstopu vrnil na delovno mesto, ki ga je opravljal pred prevzemom poslanske funkcije.

Napovedal je še, da se je odpovedal vsakršnim privilegijem in nadomestilom, ki bi mu kot poslancu morebiti pripadali, saj da se je vedno zavzemal za odpravo privilegijev.

Širclja in Pogačnika je vlada danes imenovala za državna sekretarja na ministrstvu za finance, funkciji poslanca in državnega sekretarja pa nista združljivi. To ministrstvo bo po odhodu Janeza Šušteršiča začasno vodil predsednika vlade in SDS Janez Janša.

Širclja bo v DZ predvidoma nadomestil Saša Ciglar, med drugim podžupan Medvod in tehnični direktor v podjetju TIO Pnevmatika. Na Pogačnikovo mesto pa naj bi prišel Rado Likar, ki je kot poslanec SDS že sedel v državnem zboru.