Poslanec Prevc zagrozil ministru Omerzelu

Omerzel ima tri dni časa, da poišče denar za mostove, drugače bo spet na tapeti v državnem zboru.

Objavljeno
25. januar 2014 18.17
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc od ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela pričakuje, da nemudoma zagotovi potreben denar za obnovo razpadajočih državnih mostov in nadvozov, sicer si bo, še preden bo odgovarjal na prvo, zaslužil že drugo interpelacijo.

Prevc za ponedeljek napoveduje prometni kaos. »Skrajno neodgovorno od resornega ministra Omerzela je, da ni zagotovil potrebnega denarja za obnovo spornih premostitvenih objektov, in da je zaradi opustitve nujno potrebnih del zdaj ogrožena ne le trajnost teh konstrukcij, temveč tudi varnost udeležencev v prometu,« je ogorčen Prevc.

Direkcija Republike Slovenije za ceste (DRSC), katere donedavni direktor Gregor Ficko je že dlje časa glasno opozarjal na posledice, je bila pretekli teden prisiljena omejiti nosilnost enajstim premostitvenim objektom po državi, na štirih pa je uvedla izmenični enosmerni promet, da bi lahko ostali še naprej odprti za tovorni promet.

»Izmenični enosmerni režim se sicer uporablja kot začasno rešitev, v omenjenih primerih pa bo ostal trajen, saj DRSC nima zagotovljenih sredstev za nujno potrebno obnovo objektov,« opozarja Prevc. Po njegovih besedah prav tako ni zagotovljenega denarja za obnovo ostalih mostov in nadvozov, na katerih so uveljavljene omejitve nosilnosti. Zaradi omejitve prometa za tovorna vozila bodo, po mnenju Prevca, ogrožena podjetja in s tem delovna mesta po vsej Sloveniji. Posledic pa ne bo čutilo le gospodarstvo, ampak tudi ostali prebivalci. Ker minister Omerzel ni zagotovil potrebnega denarja za ceste in mostove lahko že v kratkem pričakujemo ne le pospešeno razpadanje
cest, temveč tudi povečanje števila prometnih nesreč, s čimer bo bistveno bolj ogrožena tudi varnost prebivalcev v prizadetih krajih.

»Minister je bil velikokrat opozorjen na ta problem, opozarjali smo ga tudi v državnem zboru. Namesto da bi kot odgovoren minister zagotovil denar za sanacijo mostov in za vzdrževanje cest, raje zamenjal tistega, ki si je upal na glas opozoriti na problem. Pričakujem, da bo minister pri iskanju manjkajočega denarja vsaj tako uspešen kot je bil pri iskanju novega direktorja DRSC, ki ga je našel čerz noč in bo denar za sanacijo, tako kot novega direktorja, našel najkasneje v treh dneh. V nasprotnem primeru si bo, še preden bo odgovarjal na prvo, zaslužil že drugo interpelacijo«, je napovedal Prevc.